Ne obesmišljavajte i ne banalizujte Pobedu!

Obraćanje ROT Fronta vođi Opšteruskog narodnog fronta, predsedniku Putinu i njegovim sledbenicima veteranima ONF

Gospodine predsedniče i odani mu članovi ONF, 9. maja ove godine u toku praznovanja Dana Pobede u Rusiji bili su dopušteni neverovatni slučajevi policijsko-birokratskih napada na ideologiju naroda – pobednika nad fašizmom – sovjetskog naroda. To se posebno ogleda u činjenici da su privedeni i zadržani u desetodnevnom i sedmodnevnom pritvoru aktivisti ROT Fronta i RKRP drugovi P. M. Tipakov u Nižnjem Novgorodu i A. S. Mironov u Moskvi. U nekim slučajevima nisu prosleđivani sudiji nego se sprovodilo zadržavanje i pristrasno saslušavanje. Formalni razlozi za zadržavanja je, navodno, to što naši drugovi nisu ispunili zakonske zahteve predstavnika vlasti. Ali, u suštini, uzrok represije je propagandni rad komunista RKRP i ROT Fronta, crvenih veterana, na mitinzima, pri deljenju letaka, u razgovorima s ljudima. Naši agitatori objašnjavali su nepravilnost izvrtanja ili prikrivanja značenja ideala i ciljeva za koje se borila Crvena armija i ceo sovjetski narod. Otkrivan je klasni karakter Velikog otadžbinskog rata sovjetskog naroda na primeru činjenice da su fašisti na čelu sa Hitlerom osnovali antikominternovski pakt i objavili da im je cilj da unište komunizam.

Na primeru pritvora naših drugova u raznim regionima u poslednje vreme (a do 8. marta ove godine u pritvoru je bio rukovodilac ROT Fronta V. A. Tjuljkin zbog obnove crvenih zastava na Marsovom polju u Lenjingradu, a bili su sastavljeni i izveštaji o administrativnim prekršajima rukovodilaca regionalnog odeljenja ROT Fronta u Tjumenju, navodno zbog sprovođenja nezakonitog mitinga 26. februara) jasno vidimo da to nisu izdvojeni ispadi priglupih prekomerno revnosnih predstavnika lokalne vlasti, već jasno određena opšta linija vladajuće partije i predsednika po pitanju takozvane deideologizacije Pobede. Ljudima se sugeriše da smo se, tobože, svi borili jednostavno za domovinu, nezavisno od političkog sistema i društvenog ustrojstva, nezavisno od uloge boljševičke partije – VKP(b).

Danas ONF i predsednik, koji teži ka ulozi idejnog vođe nacije, uzimaju na sebe odgovornost za navodno obezbeđivanje jedinstva naroda. Mi izjavljujemo da vi možete da se ne slažete s komunističkom ideologijom, ni sa sovjetskim političkim sistemom, ali nemate prava da narod – pobednika nad fašizmom lišavate ubeđenja. To nije samo nepravedno, gnusno je i podlo izjavljivati da su se naši očevi i dedovi borili samo za domovinu bez političkih ideala i ciljeva.

A upravo taj pravac se sprovodi tokom već mnogo godina: ukinuti su sovjetski praznici – godišnjica Velike oktobarske socijalističke revolucije i dan stvaranja Crvene armije (sovjetske armije i mornarice); proglašena je državnom zastava koja se borila na strani fašista; na Crvenom trgu u vreme parade stidljivo se ukrašava svetinja sovjetskog naroda – Mauzolej V. I. Lenjina; ne prekida se spisak preimenovanih gradova i ulica.

Sve to sprovodi se s pojačanim političkim pritiskom na komunističke i radničke organizacije. Tako je političkoj partiji Ruski objedinjeni radnički front sedam puta odbijana registracija, uključujući i i amblem – stisnutu pesnicu u zvezdi petokraki. Zvaničnici smatraju da je taj opštepoznati simbol borbe protiv fašizma ekstremistički i da ugrožava postojeći poredak. Zar ovde zaista, napomena po Frojdu, vlast oseća protivljenje antifašističkom telmanovskom Crvenom frontu? Mi upravo smatramo veoma simboličnim što je miting moskovskih komunista bio održan kod spomenika vođi nemačkih komunista, vatrenom antifašisti Ernstu Telmanu, koga su zverski mučili nacistički prethodnici današnjih antikomunista.

RKRP je 2007. godine ukinuta registracija u Ministarstvu pravde putem rešenja Vrhovnog suda RF formalno zbog nedovoljnog članstva (47.500 članova partije umesto 50.000), a u stvari zbog toga što preko svog predstavnika u Državnoj dumi nismo dozvolili partiji na vlasti da, zaklanjajući se iza zakona, skine sa Barjaka pobede srp i čekić – simbole prve u svetu države radnika i seljaka i njihove legendarne Crvene armije.

Stoga, izjavljujemo da postoji antisovjetsko, antikomunističko delovanje vlasti, uključujući odnos prema pobednicima i sovjetskim ljudima koji su za pobedu dali život. Vlasti zaglupljuju praznik Pobede. Pretvaraju ga u šetnju. Oni samim tim skrnave sećanje na naše poginule drugove i rođake – upravo i sećanje na Vašeg oca, gospodine predsedniče.

Zahtevamo kraj političke represije!
Zahtevamo oslobađanje svojih drugova!
Nećemo dozvoliti obesmišljavanje Pobede!
U ime Centralnog komiteta
Prvi sekretar CK ROT Fronta
Prvi sekretar CK RKRP
V. A. Tjuljkin

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.