Pravna pobeda turskih disidenata u borbi za demokratska prava

Akademik Nurije Gulmen i učitelj Semih Ozakča pušteni su na slobodu tokom sudskog procesa koji ih tereti za  članstvo u ilegalnoj organizaciji.

Nurije Gulmen i Semih Ozakča su u štrajku glađu 269. dan sa zahtevom da im se vrati radno mesto sa kojeg su izbačeni državnim dekretom. Nakon proglašenja vanrednog stanja u Turskoj koje je usledilo kao odgovor Erdoana na pokušaj državnog udara, donešen je niz dekreta kojim se iz državne službe uklanjaju nepodobni pojedinci.

Kao aktivisti u borbi za demokratska prava, Nurije Gulmen i Semih Ozakca su proglašeni simpatizerima terorističkih organizacija (pre svega organizacije Fetulaha Gulena navodno odgovornog za pokušaj puča) i izbačeni sa radnih mesta uz više od 100,000 drugih radnika u državnoj službi.

Zbog svakodnevnih protesta koji su pokrenuli lavinu masovne podrške, uhvapšeni su iz bojazni da se ne pokrenu novi neredi poput onih koji su 2013. godine uzdrmali vlast.1

U procesu punom neregularnosti, prezalo se čak i za lažnim svedočenjima protiv osumnjičenih. Optuženima je uskraćivano pravo na razgovore sa advokatima i porodicom. Advokatska kancelarija koja ih je zastupala je u celosti uhapšena, a svedoci su u dogovoru sa policijom davali neverovatne izjave koje je odbrana uspešno pobila.2

Semih je u potpunosti oslobođen optužbi, dok je Nurije osuđena za članstvo u nelegalnoj organizaciji. Ona je međutim puštena na slobodu čekajući pravo na apel. Ako se apel ne usliši, kazna je 6 godina i 3 meseca zatvora.

Budući da im zahtevi za povratak na radno mesto nisu ispunjeni, štrajk glađu se i dalje nastavlja.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.princip.info/2017/05/10/turska-strajkom-gladu-do-prava-ili-do-smrti/ 

  2. https://www.princip.info/2017/10/25/koga-se-boji-erdoan/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.