Vikiliks – Procureli mejlovi Hilari Klinton o Gadafiju!

Foto: Fox News

Procurelu prepisku o Muameru al-Gadafiju i stanju u Libiji, između bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton i političkog savetnika Sidnija Blumentala, objavio je Vikiliks.1

1. Visoki zvaničnik Libijskog nacionalnog saveta (NLC) navodi da se unutar njega stvaraju frakcije. Ovo delimično odražava kultivaciju posebnih klijenata Francuske među pobunjenicima. General Abdel Fateh Junis je vodeća figura bliska Francuzima, za koga se veruje da su mu isplatili nepoznat iznos. Podrazumeva se da Francuska ima jasne ekonomske interese. Sarkozijevog povremenog izaslanika, intelektualnog samo-promotera Bernarda Henrija-Levija, saradnici iz Libijskog nacionalnog saveta doživljavaju kao polu-korisnog, polu-šalu.

2. Ove sedmice pojavile su se glasine unutar NLC-a da je Gadafi možda mrtav.

3. Gadafi ima gotovo beskrajne finansijske resurse da nastavi (otpor), prema poslednjem izveštaju koji smo primili:

Dana 2. aprila 2011. godine, izvori sa pristupom savetnicima Saifa al-Islama preneli su u najstrožem poverenju da, iako zamrzavanje stranih bankovnih računa suočava Gadafija sa ozbiljnim izazovima, njegova sposobnost da opremi i održava svoje oružane snage i obaveštajne službe ostaje netaknuta.

Prema osetljivim informacijama kojima raspolažu ovi pojedinci, Gadafijeva vlada ima 143 tone zlata i sličnu količinu srebra. Krajem marta, 2011. ove zalihe premeštene su iz trezora Centralne banke Libije u grad Sabha. Ovo zlato, akumulirano pre ove pobune, nameravali su koristiti za uspostavljanje pan-afričke valute zasnovane na zlatnom dinaru. Ovaj plan je osmišljen da obezbedi frankofone afričke zemlje sa alternativom francuskom franku (CFA).

To je bio jedan od faktora koji je uticao na predsednika Nikolasa Sarkozija da Francusku obaveže na napad na Libiju. Prema tim pojedincima Sarkozijeve planove pokreću sledeća pitanja:

  • Želja da se dobije veći udeo u proizvodnji nafte u Libiji,
  • Povećanje uticaja Francuske u Severnoj Africi,
  • Poboljšanje unutrašnje političke situacije u Francuskoj,
  • Reafirmacija francuske vojske kao svetske sile,
  • Adresiranje brige svojih savetnika o dugoročnim planovima Gadafija da zameni Francusku kao dominantna silu u frankofonoj Africi.

Popodne 1. aprila, osoba sa pristupom Libijskom nacionalnom savetu izjavila je u privatnosti da pobunjeničke vojne snage počinju da pokazuju znake poboljšane discipline i borbenog duha pod nekim vojnim komandantima, uključujući pukovnika Halifu Haftara, bivšeg komandanta anti-Gadafijevih snaga u Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA). Prema ovim izvorima, jedinice koje dezertiraju iz Gadafijeve vojske takođe preuzimaju veću ulogu u borbama u ime pobunjenika.

 

Prevod: Princip.info

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/6528  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.