Oštar sukob levih demonstranata i policije u Atini

Reuters

Grčka policija koristila je suzavac, šok bombe i vodeni top da bi juče u Atini razbila grupu demonstranata koji su se okupili u znak solidarnosti sa Dimitrisom Kufodinasom, osuđenim članom bivše levičarske grupe 17. Novembar.1

Kufodinasu je izrečeno više doživotnih kazni zatvora zbog velikog broja krivičnih dela, uključiv i 13 ubistava, od ukupno 23 koliko je grupa 17. Novembar izvršila do 2002. godine kada su vođe ove gerilske grupe uhapšene. Naziv ove grupe obeležava 17. novembar 1973. godine, dan kada su studenti-levičari, koji su protestovali protiv grčke vojne hunte, pregaženi tenkovima koje je na njih poslala vlast.

Akcija koja je bacila reflektore na organizaciju 17. Novembar izvdena je 1975. godine kada je likvidiran Ričard Velč, šef CIA u Grčkoj. Naredne godine ubijen je i Evangelos Malios, bivši šef policije odgovoran za zatvorska mučenja tokom trajanja prethodnog režima.

Razlog za skorašnje proteste je zahtev Dimitrisa da bude premešten iz zatvora u centralnoj Grčkoj nazad u visoko obezbeđeni zatvor u Atini, koji ima izolacioni deo upravo za zatvorenike iz 17. Novembra. U cilju pritiska na vlast da uvaži njegov zahtev, Dimitris je prošlog meseca stupio u štrajk glađu.2

Demonstranti su nosili natpise “NE ubistvu Dimitrisa Kufodinasa” i zahtevali od vlasti da preduzmu mere da zaštite njegov život i zdravlje. Kufodinas je osuđen 2003. godine zajedno sa još 14 ljudi, a pored navedenih, među metama ove gerilske organizacije našle su se američke, britanske i turske diplomate, kao i grčki policajci, zvaničnici i biznismeni.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.swissinfo.ch/eng/greek-police-clash-with-supporters-of-jailed-guerrilla-assassin/46397970 

  2. https://twitter.com/redfishstream/status/1364871219632291844?s=19 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.