MOČ: Saopštenje povodom obeležavanja 8. marta

 

Nikada nije bilo teže govoriti o značaju 8. marta nego što je to danas, kad čitavu Planetu pokriva orvelijanski mrak neizvesnosti, diskriminacije i globalističkog nasilja.  Iza mrkle zavese hegemonističkog intervencionizma, preostaju usamljeni uzdasi slobode a jedina postojana  svetlost dopire do nas sa Kube.

Generacije Jugoslovena, raslih u socijalizmu, obeležavale su ovaj međunarodni praznik uz podsećanje na ulogu Klare Cetkin, koja je 1910. u Kopenhagenu predložila da se 8. mart proglasi za praznik žena -radnica. Učili smo i o Rozi Luksemburg – jednoj od osnivača KP Nemačke – koja je predvodila poljski i nemački radnički pokret, boreći se rame uz rame s Karlom Libknehtom. Ove žene borci nikada se nisu obraćale isključivo ženama, veš su muškarce-saborce doživljavale kao ravnopravne žrtve istog sistema. Na bratstvo muškaraca i žena u borbi za pravedniji poredak, podsećala je i Ema Goldman – “Crvena Ema”, koja je u Njujorku 1916. održala govor radnicima, podsećajući da se pripadnost ženskom polu ne sme koristiti kao sredstvo manipulacije.

Danas na bojno polje “borbe za prava žena” izlaze unajmljene profesionalke, sa zadatkom da prikriju odgovornost kapitalističkog društva za pretvaranje radničke klase u klasu “tehnoloških viškova”.

Čekajući Klaru, Rozu, Crvenu Emu… da pokrenu točak kulturne revolucije, izloženi smo performansu “feministkinja” koje ženama u Srbiji – umesto prava na rad i zaštitu porodice – nude pravo na usvajanje buržoaskih vrednosti, okrećući žene protiv muškaraca kako bi sprečile da se međusobno prepoznaju kao pripadnici iste klase “poniženih i uvređenih”. U tom cilju promovišu “praznik zaljubljenih” – Sv. Valentin, verujući da će omalovažavanjem revolucionarnih tekovina 8. marta  prikriti krivicu sopstvene klase privilegovanih.

Junak romana “Čelična peta” Džeka Londona, poručuje im iz džepnog izdanja pakla – Čikaga XIX veka:“Ako u ovoj borbi pobede trustovi, onda će i srednju klasu, zajedno sa radničkom klasom zdrobiti gvozdena peta despotizma, nemilosrdnijeg i strašnijeg nego što je bio ma koji despotizam koji je do danas pomračio stranice ljudske istorije.”

Zbog toga je neophodno – zbog generacija koje stasaju pod čeličnom petom poretka – održati smisao i poruke  8. marta, uz neophodnu dozu optimizma koji nam London nudi: “Klasa eksploatatora će biti oborena. Pokušaj da se zaustavi plima sveopšteg nezadovoljstva ravan je pokušaju da se boca napuni mesečinom.” 

U Beogradu 4. Marta 2021.

KOMITET ZA INFORMISANJE

Mreže za odbranu čovečanstva – ogranak za Srbiju

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.