EU uvele sankcije Kini, Kina uzvratila istim merama!

European Commission
Nakon što su se predstavnici 27 zemalja EU složili oko uvođenja sankcija Kini zbog navodnih kršenja ljudskih prava nad Ujgurima, kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je svoje kontramere protiv EU.1 
 
Naime, predstavnici članica EU su još u toku prošle nedelje započeli raspravu o uvođenju sankcija da bi danas (ponedeljak) objavili protiv kojih će tačno fizičkih i pravnih lica biti usmerene sankcije. Na listi su se našli Čen Minguo, direktor biroa za javnu bezbednost Šinđanga, visoki državni zvaničnici Vang Mingšan i Vang Džunženg, kao i Džu Hajlun, zvaničnik koji je bio zadužen za Šinđang regiju. Takođe, na listi se našla i državna Korporacija za proizvodnju i izgradnju Šinđanga.
 
Kina je kao odogovor na to uvela sankcije usmerene ka deset fizičkih lica, među kojima je i nemački član evropskog parlamenta Rajnhard Bitikofer, i četiri pravna lica.2 
 
“Dotičnim pojedincima i njihovim porodicama zabranjen je ulazak na kopno, u Hong Kong ili Makao. Njima, kao i kompanijama i institucijama koje su povezanim sa njima takođe je ograničeno poslovanje sa Kinom”, navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.
 
“Kineska strana poziva EU da razmisli, da se suoči sa ozbiljnošću svoje greške i ispravi je. Ona mora prestati da drži predavanja drugima o ljudskim pravima i da se meša u njihove unutrašnje stvari. Ona mora prekinuti licemernu praksu dvostrukih standarda i prestati da ide u pogrešnom smeru. U suprotnom, Kina će još snažnije odgovoriti “, navodi se u saopštenju.
 
EU je pored NR Kine uvela nove sankcije Rusiji, NDR Koreji, Libiji, Eritreji i Južnom Sudanu.

 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.dw.com/en/eu-slaps-sanctions-on-china-for-abuses-against-uyghurs/a-56948924  

  2. https://news.cgtn.com/news/2021-03-22/China-sanctions-10-European-individuals-4-entities-YQoE7Nq3o4/index.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.