Iran unapred odbija pregovore sa SAD o Nuklearnom sporazumu

AP Photo/Vahid Salemi

U medijima postoje za sada nepotvrđene najave da američka administracija planira da ponovo pokuša da postigne dogovor s Iranom povodom vraćanja obe države nuklearnom sporazumu iz 2015. godine. Navodi se da će SAD pozvati Iran da prekine sa radom na naprednim centrifugama i obogaćivanjem uranijuma na 20% čistoće, a da će zauzvrat Amerika ukinuti neke od nametnutih ekonomskih sankcija Iranu.1

Izjašnjavajući se na ovaj izveštaj, američki zvaničnik je izjavio da su oni „bili jasni oko toga da su spremni da rade na zajedničkom povratku ugovoru“, ali nije ni potvrdio, niti opovrgao navode da SAD planira da tokom ove nedelje učini novu ponudu Iranu.

Međutim, pre nego što je spekulisana ponuda i ozvaničena, Iran ju je odbio.2

„Nikakva ponuda nije potrebna da bi se SAD vratile nuklearnom sporazumu (JCPOA). Potrebna je samo politička odluka Amerike da u potpunosti i odmah počne da poštuje sve svoje obaveze u skladu sa Rezolucijom UN 2231“, navodi se u saopštenju Stalne iranske misije pri Ujedinjenim Nacijama.3

Podsetimo, iz nuklearnog sporazuma 2015. godine prvo je tokom 2018. godine jednostrano istupila Amerika pod administracijom Donalda Trampa, uvodeći stare i pridodajući nove sankcije Iranu, na šta je Iran odgovorio nastavljajući razvitak svog nuklearnog programa.

Iranski zvaničnici su bili jasni u svojim zahtevima da se prvo Amerika, budući da je prva i istupila, u potpunosti vrati poštovanju obaveza iz JCPOA, nakon čega će Iran povući svoje poteze u pravcu obogaćivanja uranijuma.

Američki prostor za diplomatiju i manevrisanje postaje sve uži, budući da je Iran pre svega nekoliko dana potpisao sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu sa Kinom, koja je jedan od najvećih uvoznika nafte iz ove bliskoistočne države.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.politico.com/news/2021/03/29/us-biden-iran-nuclear-deal-478354 

  2. https://iranintl.com/en/iran/iran-rejects-reported-us-offer-limited-sanction-relief-nuclear-curbs 

  3. https://twitter.com/Iran_UN/status/1376661873022603266?s=20 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.