Predsednik Češke: Ko u EU odbija Sputnjik V odgovoran je za umiranje njenih građana

 Ondrej Deml / CTK / POOL / AFP

Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je danas da je svako ko odbija Sputnjik V i druge vakcine neregistrovane u Evropskoj uniji, odgovoran za mrtve u pandemiji kovid-19 kojih je u Češkoj zasad više od 27.000.

„Svako od nas bi trebalo da nastoji da ovde bude što više efikasnih vakcina. Za to je zaslužan premijer i ja koji sam poslao pisma izraelskom, ruskom i kineskom predsedniku sa zahtevom za isporuke vakcina. U sva tri sučaja odgovor je bio pozitivan“, kazao je Zeman imenujući novog ministra zdravstva, Petra Arenbergera.

Predsednik je ponovo optužio smenjenog ministra zdravstva, Jana Blatnog, i direktorku nacionalnog Državnog instituta za kontrolu lekova da su te isporuke blokirali insistirajući da se koriste samo vakcine registrovane u EU.

„Svako ko postupa na takav način, nanosi štetu Češkoj i snosi odgovornost za ljude koji umiru zbog nestašice vakcina i zbog sporog vakcinisanja. Samo danas ih je 150. ‘Sputnjik V’ kupuju Nemačka, Austrija i druge zemlje. Mađarski premijer se vakcinisao kineskom vakcinom. Ideološka histerija je apsolutno bez logike“, kazao je češki predsednik.

Smenjeni ministar Blatni je danas rekao novinarima zašto je bio za to da se koriste registrovane vakcine: „Za mene kao lekara je važno da moram da budem 100 odsto siguran ne samo da će pomoći, ali i da neće naneti štetu. Samo tako mogu da garantujem da su vakcine bezbedne i oprobane“.

U međuvremenu u Slovačkoj iako su uvezli kontigent od 200.000 doza vakcina Sputnjik V još početkom marta, vakcinacija istima nije otpočela i pored toga što su vakcine prošle kontrolu u toj zemlji.

Zbog samoincijativne kupovine neregistrovanog Sputnjika V samo što nije pala slovačka vlada, a premijer Igor Matovič morao je da napusti funkciju.1

Prema pisanju Rojtersa i Nemačka će započeti bilateralne pregovore sa Rusijom za uvoz vakcina Sputnjik V kovid-19, dodajući da je svaki konačni sporazum zavisi od toga da li će Rusija pružiti ključne podatke Evropskoj agenciji za lekove (EMA). U svakom slučaju, Nemačka će kupiti rusku vakcinu tek nakon što je odobrena od strane EMA, a za to je najvažnije da Rusija pruži potrebne podatke.

Nemački ministar zdravlja Jens Span tokom onlajn sastanka najavio je da će Nemačka započeti preliminarne pregovore sa Rusijom o bilateralnom sporazumu o obezbeđivanju vakcine, dodao je izvor neimenovani Rojtersa.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.danas.rs/svet/predsednik-ceske-ko-odbija-sputnjik-v-odgovoran-je-za-umiranje/?fbclid=IwAR03mW84TX_fypXPzv7YwPpA9pZJ2AuTxHdGYQnjm8Qs6e3yZFdXPLFnMkw  

  2. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-sputnik-ex-idUSKBN2BU389?fbclid=IwAR3YewfGDs4ZwYgPPEng9JREr26YjaAjZO7zgkvtxHVllreXpkoNBgEb1WQ  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.