Nestalo više od 18. 000 dece izbeglica u Evropi

Orestis Panagiotou/EPA

U poslednje tri godine nestalo je više od osamnaest hiljada maloletnika koji su u migracijama dospeli do Evrope, pokazuje najnovije istraživanje. Dok državne institucije u okviru EU ne znaju gde se nalaze nestala deca.

Prema objavljenoj analizi novinarske grupe „Izgubljeni u Evropi“ (Lost in Europe), u kojoj sarađuju reporteri londonskog Gardijana, holandskog servisa VPRO, nemačkog RBB i drugih medija, od 2018. do 2020. godine u Evropi je nestalo 18.292 dece koja su stigla kao „maloletne izbeglice bez pratnje“ i za koju su bile nadležne institucije evropskih država u okviru EU.1

Verena Kek, predstavnica međunarodne organizacije za dečija prava ECPAT veruje da je pravi broj dece kojoj se u Evropi gubi trag zapravo mnogo veći. Ona kritikuje EU što se ne bavi ovim velikim humanitarnim problemom udruženim snagama, i što ne postoji centralni registar nestalih. „Za decu i omladinu ovo može da ima fatalne posledice, jer mogu da dođu u situaciju u kojoj su izrabljivani. A ako niko ne zna da su nestali, niko ih i ne traži“, navodi Verena Kek.

Evropska unija je dobro upoznata sa tim problemom a evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson navodi da je Brisel ukazivao članicama EU da „moraju da preduzmu više protiv nestanaka izbegle dece, između ostalog, boljim prikupljanjem podataka“.

Samo u Nemačkoj je u poslednje tri godine prijavljeno 7.806 nestale dece, od kojih 724 još nije pronađeno, a najčešće nestaju deca poreklom iz Avganistana, a zatim iz Maroka i Alžira. Kolika su evropske institucije odgovorne za ovaj humanitarni problem nestale dece izbeglica tragično je pokazao primer iz oktobra 2019. godine.

Tada je u kamionu u blizini Londona nađeno 39 mrtvih Vijetnamaca a kamion je u Britaniju doputovao iz Belgije. Među žrtvama su bila i dva dečaka koji su desetak dana ranije pobegli iz jednog doma u Holandiji. Gde ih je prethodno dovela holandska policija koja ih je pronašla u jednom drugom kamionu – koji je krenuo iz Kelna.2 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://lostineurope.eu   

  2. https://www.dw.com/sr/bez-traga-kako-izbegli%C4%8Dka-deca-nestaju-u-evropi/a-57243446  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.