Amerika nezvanično ponudila ukidanje ključnih sankcija Iranu

REUTERS/Leonhard Foeger

Tokom druge runde indirektnih pregovora Irana I Sjedinjenih Država u Beču, kojima su posredovale ostale države potpisnice Nuklearnog sporazuma, došlo je do pomaka koji je predsednik Irana Hasan Ruhani opisao kao „napredak od 60-70%“.

„Dali smo Iranu niz primera sankcija koje bismo mogli da ukinemo kako bismo se vratili poštovanju Nuklearnog sporazuma i primere sankcije koje verujemo da nema potrebe da ukidamo“, izjavio je zvaničnik SAD.

Amerika je Iranu izložila tri kategorije sankcija: one koje su spremni da ukinu, one koje nisu spremni da ukinu i one koje zahtevaju dalje razmatranje i koje su SAD zvaničnici opisali kao „teške slučajeve“ koje je „Tramp uveo isključivo da bi Bajdenovoj administraciji otežao ponovno pristupanje sporazumu“.1

Prema izveštavanju lista The Wall Street Journal, u sankcije koje je Amerika ponudila da ukine ulaze i one koje se tiču nacionalnih naftnih i tankerskih preduzeća, Centralne banke Irana, kao i nekoliko ključnih ekonomskih sektora, uključujući gvožđe i aluminijum. Ovaj korak bi predstavljao ogroman ustupak SAD koji bi suštinski značio skoro potpuno olakšanje sankcija koje trenutno drže Iran u ekonomskoj blokadi.2

Međutim, zvaničnik koji je razgovarao sa Al Jazeerom odbio je da potvrdi da su istinite informacije o američkoj ponudi da ukine sankcije koje se tiče finansija i nafte.

„U nekim koracima, smatramo da su ozbiljni. U drugim, pričaju neodređeno i dvosmisleno. Videćemo“, rekao je predsednik Irana.

Ukoliko bi se ovi izveštaju zvanično potvrdili, to bi značilo da je politika postepenog obogaćivanja uranijuma, čvršćeg povezivanja s Kinom i nepokolebljivog insistiranja Irana na povratku SAD Nuklearnom sporazumu bila efikasna i dobro promišljena.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/news/2021/4/22/us-tells-iran-sanctions-it-could-lift-for-return-to-nuclear-deal 

  2. https://www.wsj.com/articles/iran-nuclear-deal-talks-advance-as-u-s-offers-sanctions-relief-11619024783 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.