Adžamu Baraka: Od Palestine do Kolumbije, kraj kolonijalno-kapitalističkog projekta belačkog sveta?

 
Uprkos sve bržem padu Zapada, SAD i njihovi mlađi imperijalistički partneri odlučni su u tome da čovečanstvo drže kao taoce krajnje kapitalističke pohlepe i nasilja.
 
Svet je šokiran slikom jedanaestospratne stambene zgrade u Gazi koja se ruši od bombi koje su bacile “Izraelske odbrambene snage” (IDF), jedna od najnaprednijih vojski na svetu zahvaljujući američkoj podršci. Ali u SAD-u, Andru Jang, bivši predsednički kandidat, a sada kandidat za gradonačelnika Njujorka, ponosno izjavljuje da stoji sa herojskim narodom Izraela koji je napadnut od opakih, okupiranih Palestinaca koji nemaju vojsku, nemaju prava i nemaju državu.
 
Ali koliko god se Jangova osećanja mnogima činila politički i moralno kontradiktornim, alternativni svet zapadnog liberalizma ima drugačiji standard. U tom svetu liberali tvrde da su svi jednaki sa neotuđivim pravima, ali u praksi su neki životi jednakiji i vredniji od drugih.
 
U liberalnom svetu, Tramp je osuđen zbog pokušaja negiranja rezultata izbora i nagoveštaja da možda neće napustiti funkciju na kraju svog mandata. Ali čim Bajden okupira Belu kuću, jedna od njegovih prvih spoljnopolitičkih odluka je davanje zelenog svetla predsedniku Haitija, postavljenim od strane SAD, Žovanelu Mojzu za ignorisanje zahteva haićanskog naroda i kraja mandata u februaru, kako bi ostao na svojoj funkciji.
 
U liberalnom svetu, SAD koje podržavaju svakog opakog desničarskog diktatora od Drugog svetskog rata, organizuju pučeve, ubijaju strane vođe, napadaju države koje se bore za nezavisnost u mestima poput Vijetnama, obučavaju mučitelje, prete nuklearnim bombama, imaju najduže pritvorene političke zatvorenike na planeti, broj su jedan u globalnoj prodaji oružja, zatvaraju više ljudi nego bilo koja druga država na svetu, podržavaju aparthejd Južne Afrike i podržavaju aparthejd Izraela – takođe su šampioni u ostvarivanju ljudskih prava!
 
U liberalnom svetu, SAD mogu otvoreno da obučavaju, finansiraju i podržavaju opozicione stranke i čak određuju ko treba da bude vođa jedne nacije, ali zato reaguju sa moralnim negodovanjem kada entiteti navodno povezani sa Rusijom odluče da kupe Fejsbuk reklame i oglase u vrednosti od sto hiljada dolara koji komentarišu “unutrašnje” političke teme povezane sa izborima 2016. godine.
 
U liberalnom svetu, Demokrate se grade na rasističkim antikineskim osećanjima i identifikaciji Kine kao nacionalne pretnje, a zatim se pretvaraju da nemaju nikakve veze sa talasom antiazijskog rasizma i nasilja.
 
U liberalnom svetu, liberali su moralno superiorni i brane živote crnaca sve dok se ti životi ne nalaze na Haitiju, u Libiji, Kolumbiji, Venecueli, Brazilu, širom Afrike i u zatvorima i pritvorima Sjedinjenih Država.
 
U liberalnom svetu, možete sa direktnim činjenicama osuditi odmazde iz Gaze, paljenje policijske stanice u Mineapolisu, napade na imovinu koja je u vlasništvu korporacija u potlačenim i eksploatisanim zajednicama, školsku decu koja se bore protiv policije u Baltimoru i Severnokorejance koji se naoružavaju protiv ludačke, nasilničke države koja je već pokazala, kao i sa Libijom, šta bi učinila državi koja se razoruža pred američkom i evropskom agresijom.
 
A u liberalnom svetu Netenjahu je demokrata, Palestinci su agresori, a crnački radnici nisu nepotrebno umrli jer su SAD demontirale svoj ionako nerazvijeni sistem javnog zdravstva.
 
Sve čemu se kroz ovo uči kolonizovani svet, zajedno sa smrću i nasiljem u Kolumbiji, Haitiju, Palestini i širom kolonizovanog sveta, jeste da, iako znamo da je panevropski projekat u zastoju, kolonijalno-kapitalistički Zapad je spreman da žrtvujte sve i svakoga kako bi održali globalnu dominaciju, čak i ako to znači uništavanje Planete i svih na njoj.
 
Zbog toga Bajden sebe smatra “atlantistom” – u prevodu belim suprematistom. Njegov zadatak je da ubedi evropske saveznike da je mnogo bolje da rade zajedno nego da dozvole da budu podeljeni protiv “varvara“ unutar i na vratima Evrope i SAD.
 
Menadžeri kolonijalno-kapitalističkog sveta razumeju uslove borbe, pa tako bi trebalo i mi. Mora nam biti jasno da za opstanak kolektivnog čovečanstva i planete ne možemo dozvoliti da neosporena snaga ostane u rukama globalnih 1%. Bolna je istina za neke da ako želimo da se globalno čovečanstvo održi, panevropski beli suprematistički kolonijalno-kapitalistički projekat mora umreti.
 
Tekst preuzet sa blackagendareport.com
Priprema i prevod – Princip Info
 
Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.