Kina predlaže 4 koraka ka rešavanju palestinskog pitanja, poziva SAD da preuzme odgovornost

AP Photo/Adel Hana

Kineski ministar spoljnih poslova Veng Ji izneo je juče tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN, povodom izraelske agresije na Palestinu, predlog od 4 koraka za rešavanje ovog pitanja.1

On je naveo da je pitanje Palestine oduvek bilo ključno za situaciju na Bliskom Istoku i da će ovaj region imati trajniji mir i bezbednost jedino kada pitanje Palestine bude adekvatno rešeno.

Četiri koraka za neposredno razrešenje trenutne situacije sastoje se u sledećem:

1. Prekid oružanih sukoba i nasilja je prioritet. Kina najoštrije osuđuje nasilje nad civilima i još jednom poziva dve strane da odmah zaustave vojne i neprijateljske akcije i zaustave akcije koje pogoršavaju situaciju, uključujući vazdušne napade, kopnene ofanzive i lansiranje raketa. Izrael naročito treba da teži uzdržanosti.

2. Humanitarna pomoć je hitno potrebna. Kina poziva Izrael da svesrdno ispuni svoje obaveze prema međunarodnim ugovorima, ukine blokadu i opsadu Gaze što je pre moguće, garantuje sigurnost i prava civila na okupiranoj palestinskoj teritoriji i obezbedi pristup za humanitarnu pomoć. Međunarodna zajednica mora da pruži humanitarnu pomoć Palestini, a UN moraju igrati koordinacionu ulogu kako bi se izbegle ozbiljne humanitarne katastrofe.

3. Međunarodna podrška je obaveza. SB UN mora energično preduzeti korake povodom palestinsko-izraelskog sukoba, podvući i naglasiti svoju čvrstu podršku “rešenju dve države” i time podstaći smanjenje tenzija. Posebno je naglašeno da SB UN nije uspeo da izađe sa jednoglasnim saopštenjem usled opstrukcije određene države. Kina poziva Sjedinjene Države da preuzmu svoj deo odgovornosti, zauzmu fer stanovište i podrže SB UN u ostvarenju njegove odgovarajuće uloge u ublažavanju situacije, obnovi poverenja i političkom rešenju. Kina takođe podstiče UN, Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i druge zemlje koje imaju važan uticaj na region da igraju aktivniju ulogu.

4. “Rešenje dve države” je ključni izlaz iz situacije. Kina podstiče dve strane da što pre obnove mirovne pregovore zasnovane na “rešenju dve države”, da uspostave nezavisnu državu Palestinu koja uživa pun suverenitet, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i koja se temelji na granici iz 1967. godine, i da suštinski ostvare miran suživot Palestine i Izraela, kao i harmoničan suživot arapske i jevrejske nacije i da ostvare trajni mir na Bliskom Istoku.

Veng je podvukao da „upotreba sile ne može osigurati mir, niti nasilje može doneti mir“, dodavši da je „važno da Izrael bude uzdržan i da poštuje relevantne rezolucije UN, zaustavi rušenje palestinskih domova i proterivanje palestinskog naroda“.2

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.globaltimes.cn/page/202105/1223631.shtml 

  2. https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/china-urges-us-to-adjust-position-on-israel-palestine-tensions/2243661 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.