Kina obezbeđuje vakcine za 40 afričkih država

AP/Ng Han Guan

Zvanični Peking je objavio da obezbeđuje vakcine protiv Kovid-19 virusa za gotovo 40 afričkih zemalja.

Vakcine su zemljama Afričkog kontineta donirane ili prodate po „povoljnim cenama“, izjavio je novinarima zvaničnik odeljenja za Afriku Ministarstva spoljnih poslova Vu Peng. Vu je takođe uporedio delovanje Kine sa akcijama „nekih zemalja koje su rekle da moraju da sačekaju da populacija njihovih zemalja završi vakcinaciju pre nego što mogu da isporuče vakcine u inostranstvo“, aludirajući na  Sjedinjene Države.

„Verujemo da je, naravno, neophodno osigurati da se Kinezi što pre vakcinišu, ali trudimo se da pružimo pomoć u vakcinama, državama kojima su vakcine urgentno neophodne“, dodao je Vu.

Nakon što su pojedine države optužile SAD za nepotrebno gomilanje vakcina, predsednik Džo Bajden se obavezao da će u narednih šest nedelja donirati dodatnih 20 miliona doza vakcine. Ali Bajdenova administracija  nije rekla koje će ih zemlje primiti.1

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je na ubrzanu dostupnost vakcina protiv Kovid-19 za Afriku, izražavajući zabrinutost što je kontinent primio samo oko 2% svih vakcina koje se primenjuju na globalnom nivou.

Kineska diplomatija vakcina postigla je iznenađujući uspeh: obećala je otprilike pola milijarde doza svojih vakcina u više od 45 zemalja, stoji u izveštaju “Associated Press”-a.

Proizvođači vakcina iz Kine tvrde da su u mogućnosti da proizvedu najmanje 2,6 milijardi doza ove godine, što znači da će veliki deo svetske populacije na kraju biti vakcinisan kineskom vakcinom proizvedenu proverenim klasičnim metodama, a ne zapadnim vakcinama koje su reklamirane i promovisane u medijima kao efikasnije i bezbednije od kineske vakcine.

Egipat će u junu započeti lokalnu proizvodnju kineske vakcine “Sinovac COVID-19”, a “Sinovac” će obezbediti Egiptu stručnu i tehničku pomoć za proizvodnju vakcine.

„Same donacije ne mogu da reše problem vakcina. Moramo podržati lokalnu proizvodnju vakcina u Africi, iako je to teško zbog (niskog) nivoa industrijalizacije afričkog kontinenta“, rekao je Vu.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://nsjonline.com/article/2021/05/china-providing-vaccines-to-almost-40-african-nations/?fbclid=IwAR2EQsX9Su_1o-StLpkCKAidabI3RmqkaXj9ocgZovHlMwYsV1C_2EOZJYQ  

  2.  https://apnews.com/article/united-nations-africa-china-business-coronavirus-pandemic-ad395006fe0c4daf0e13c3be02f07cc7  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.