Sirija: patnja našeg naroda posledica je ekonomskih sankcija Zapada

AFP

Premijer Sirije Husein Arnus rekao je u intervjuu za nacionalnu televiziju Al-Surija da su nelegitimne prinudne ekonomske mere Zapada uzrok patnje sirijskog naroda.

On je naglasio da je politika subvencija suštinska komponenta sirijske ekonomije i da u njoj neće biti promena, ali da oblici subvencija mogu da variraju kako bi se osiguralo da subvencije proizvedu željeni efekat kod određenih korisnika.1

Pre rata i pre nego što je Evropska unija obustavila uvoz sirove nafte u septembru 2011. godine, Sirija je dnevno proizvodila 380 hiljada barela nafte, od čega je nekada izvozila oko 200 hiljada barela i trošila 180 hiljada barela. Danas, zbog kontrole kriminalnih bandi i američke okupacije naftnih polja, država proizvodi u oblastima pod svojom kontrolom svega oko 18 hiljada barela nafte.

Povodom situacije sa strujom, Arnus je rekao da je Sirija pre rata proizvodila 9.000 megavata i da su čak došli do faze kada su izvozili struju u Liban i druge zemlje.

“Zbog terorističkih napada danas imamo postrojenja koja mogu da generišu 5.000 megavata, ali se proizvodi samo 2.300 megavata zbog nedostatka gasa i goriva, pošto američke okupacione snage kontrolišu naftna i gasna polja”, naveo je on.

Navode sirijskog premijera potvrđuju i ekonomska istraživanja. Naime, kumulativni ekonomski gubitak već je 2015. godine bio ekvivalentan 229% BDP zemlje iz 2010, a najviše su propatili energetika, proizvodnja i poljoprivreda.2

“Mi smo zemlja koja se suočava sa blokadom već deset godina, a naš novac se krade, i nažalost danas ceo svet ćuti o pljačkanju pšenice i nafte iz Sirije, ali ostaćemo čvrsti i nećemo ugroziti naš suverenitet”, zaključio je Arnus.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://sana.sy/en/?p=241679 

  2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-29/how-war-has-destroyed-syria-s-economy-in-four-charts?utm_source=url_link&utm_medium=cpc&utm_campaign=dsa&utm_term=&gclid=CjwKCAjwlrqHBhByEiwAnLmYUL1sQXtuZt-rEPPDpumAgzw-yc8hHb8E3Dd6cKFgccYcTLgLbtSugxoCnvcQAvD_BwE 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.