Zahvaljujući kineskoj tehnologiji u Boru će se udisati čist vazduh

Energoprojekt

Grad Bor ima višedecenijski problem zagađenja vazduha zbog blizine jednog od najvećih evropskih rudnika bakra.

Prekomerne količine sumpor-dioksida, nusproizvoda fabrike za topljenje bakra, ugrožavaju zdravlje stanovnika i onih koji žive u gradovima i selima u blizini. Ali prvi put u dugoj istoriji grada, taj problem je blizu rešenja zahvaljujući kineskoj kompaniji “Zijin Mining”, koja je rudnik i prateće objekte kupila 2018. godine.

Kompanija je obećala da će uložiti velika sredstva u projekte eko-revitalizacije, i što je pre moguće, započeti smanjenje emisije u skladu sa standardima EU. To je bila dugo očekivana vest među stanovnicima Bora koji udišu vazduhu možda i najgoreg kvaliteta u Evropi.

Nakon što je “Zijin” preuzeo rudnik, zbog stare tehnologije koja je već instalirana u topionici, te količine sumpor-dioksida nastavile su da prelaze prihvatljive nivoe. Ali kada je počeo prvi investicioni ciklus, “Zijin” je uložio oko 750 miliona dolara u podmlađivanje objekta. Od te sume, 126 miliona dolara je iskorišćeno za rešavanje problema životne sredine. kako je rekao Đijan Šiming, generalni direktor “Serbia Zijin Copper”.

“Jedno od najvažnijih područja rada je sistem za prečišćavanje dimnih gasova, koji će početi sa radom ovog avgusta. Od tada će se emisija sumpor-dioksida smanjiti za više od 95 odsto. To znači da će emisije u budućnosti činiti manje od 5 odsto prethodnih nivoa, što će zadovoljiti standarde EU”.

Sumpor-dioksid, koji je ispumpan u atmosferu, pretvaraće se svake godine u 30.000 tona gipsa u ogromnom novom objektu koji će uskoro biti u funkciji. Gips će se prodavati građevinskoj industriji.1

Od avgusta, prvi put otkako je ovde počela prerada bakra, građani Bora će moći da udahnu svež vazduh, izjavio je rukovodilac sektora za bezbednost proizvodnje, zaštitu životne sredine i ekologiju kompanije “Zijin” Ću Vejđin.

“Preuzeli smo RTB Bor svesni da su ovde oduvek postojali problemi na polju zaštite životne sredine. U toj oblasti do kraja maja ove godine smo uložili 125,7 miliona dolara, a plan je da se za sve projekte kompanije – ne samo one koji se tiču ekologije – ukupno uloži 1,26 milijardi dolara. Za sada smo zasadili 112.600 sadnica, rekultivisali smo 445.000 kvadratnih metara zemljišta, od čvrstog neopasnog otpada rešili smo 22.344,68 tona i 732.000,93 tona opasnog otpada, a planiramo da uložimo i u saniranje otpadnih voda oko 13 miliona dolara izgradnjom sistema za njihovu preradu. Ulažemo i u sisteme otprašivanja, ugradnju elektrostatičkih filtera za preradu dimnih gasova i otpadnih voda koje će se nakon prečišćavanja ponovo vratiti u proces proizvodnje i biće takođe resurs minerala”, naveo je Ću Vejđin.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://newseu.cgtn.com/news/2021-07-28/Chinese-firm-Zijin-Mining-to-cut-emissions-at-Serbia-plant-12fgrsuogQ8/index.html?fbclid=IwAR2NiehAbDQH7tDCiX3_g9-RmxybDXDRbEIhSnXcfjnj3dAjNZPrPiXjTw0  

  2.  https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=06&dd=10&nav_id=1872690  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.