Kina zabranila privatnim školama da profitiraju od poslovanja

China Xinhua News Twitter

Kineska regulatorna tela objavila su reforme koje će fundamentalno izmeniti poslovni model privatnih firmi koje predaju školski program, s obzirom da Peking namerava da reorganizuje sektor privatnog obrazovanja, za koji kaže da je “kidnapovan od strane kapitala”.1 Najskoriji set regulacija donet je u sklopu nastojanja Kine da ublaži pritisak na školsku decu i smanji opterećenje troškova takvog obrazovanja za roditelje, koje je doprinelo padu nataliteta.2

Još 2016. godine, više od 75% učenika uzrasta od 6-18 godina u Kini pohađalo je nastavu posle škole, pokazuju najnoviji podaci Kineskog društva za obrazovanje, a smatra se da je taj procenat porastao poslednjih godina.

Novim propisima zabranjuje se firmama koje se bave predavanjem školskih nastavnih planova i programa da ostvaruju profit, da investiciona društva ulažu u njih, da primaju prekomorske investicije, koje bi mogle da uključuju kapital iz ofšor kompanija ili da postanu javna (otvorena) akcionarska društva čije se akcije vrednuju na berzi. Oni koji sada krše ta pravila moraju da preduzmu korake za rešavanje situacije, saopštio je Državni savet, najmoćnija administrativna služba zemlje.

Novim propisima zabranjeno je privatnim obrazovnim ustanovama da drže nastavu vikendom ili tokom raspusta. Takođe, zabranjeno je davanje onlajn ili akademskih časova deci mlađoj od šest godina, što je segment populacije koji je sve više bio podstican da počne rano da uči.3

“Najgori slučaj je postao stvarnost”, napisali su analitičari JPMorgan Chase & Co. u noti, navodeći da je budućnost privatnih edukativnih kompanija u Kini neizvesna. “Nejasno je kroz koji nivo restrukturiranja kompanije treba da prođu sa novim režimom i, po našem mišljenju, to čini ulaganje u akcije tih kompanija praktično nemogućim”, navode iz JP Morgan Chase.4

Veliki gubici u obrazovnim akcijama u svetlu sveobuhvatnog remonta prelili su se i na druge oblasti, te je zabeležen i pad vrednosti akcija u sferi tehnologije, zdravstvene zaštite i nekretnina.

Kineski sektor obrazovne tehnologije dostigao je vrednost od 100 milijardi dolara i poslovanje ovih kompanija bilo je usmereno na roditelje koji žele da svojoj deci daju svaku prednost. Reforme Pekinga će fundamentalno izmeniti poslovni model, primoravajući firme i njihove investitore na opsežne promene. Instant efekat uvedenih mera odmah je primećen na berzi, pa je tako vrednost akcija kompanije New Oriental pala je za 47%, dok je Koolearn Technology Holding Ltd. pao za 33%.

U seriji saopštenja tokom vikenda, sve velike privatne obrazovne kompanije saopštile su da će se pridržavati novih pravila i podržati odluke Komunističke partije Kine.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-25/china-to-overhaul-private-education-sector-hijacked-by-capital 

  2. https://twitter.com/XHNews/status/1418934670755090447?s=19 

  3. https://www.reuters.com/world/china/chinas-tal-education-expects-hit-new-private-tutoring-rules-2021-07-25/ 

  4. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-26/chinese-tutoring-firms-extend-selloff-as-beijing-cracks-down 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.