Talibani poručili okupatoru: 31. avgust je krajnji rok za povlačenje trupa

Brumpost

Suhail Šahin, portparol Talibana, poručio je da je 31. avgust krajnji rok za povlačenje svih stranih trupa iz Avganistana.

“Predsednik Bajden je najavio povlačenje vojnih snaga do 31. avgusta. Ako produže taj rok, znači da produžavaju okupaciju, a za tim nema potrebe. Ukoliko SAD ili Ujedinjeno Kraljevstvo budu tražili dodatno vreme da nastave evakuaciju – odgovor je ne. Ili će biti posledica. To će stvoriti nepoverenje među nama. Ukoliko žele da nastave okupaciju to će imati odgovarajuću reakciju”, rekao je Šahin.

Što se tiče scena sa aerodroma u Kabulu, Šahin je izjavio: “Oni žele da žive u Zapadniim zemljama i radi se o ekonomskoj migraciji, jer je Avganistan siromašna zemlja i 70% stanovništva živi ispod granice siromaštva, tako da žele da se presele na Zapad kako bi imali bolji život. Ne odlaze zato što se plaše.”

Povodom ženskih prava, Šahin je rekao da žene ništa neće izgubiti i da će nastaviti da rade i da se obrazuju kao i do sad.

“Narod je dovoljno propatio. Krvoproliće. Uništavanje. Ali prošlost ostaje u prošlosti. To je deo naše istorije. Sada želimo da se okrenemo ka budućnosti”, završio je Šahin.1

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson rekao je da Talibani moraju da dozvole povlačenje trupa i posle 31. avgusta.2 Ova izjava došla je nakon dogovora sa zemljama G7, koje su održale vanrednu sednicu povodom situacije u Avganistanu.3

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.middleeastmonitor.com/20210823-taliban-spokesman-aug-31-withdrawal-date-red-line/ 

  2. https://www.bbc.com/news/uk-58321281 

  3. https://www.aljazeera.com/news/2021/8/24/g7-taliban-afghanistan-evacuation-deadline 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.