Novi ambasador Srbije u Siriji preuzeo funkciju

SANA

Ministar inostranih poslova Sirijiske Arapske Republike Faisal Mikdad primio je u četvrtak akreditivna pisma novog ambasadora Republike Srbije u Siriji, Radovana Stojanovića.

Ministar Mikdad poželeo je dobrodošlicu ambasadoru Stojanoviću, poželevši mu uspeh u obavljanju dužnosti i jačanju odnosa dve zemlje, opisujući odnose između Sirije i Srbije kao istorijske i prijateljske.

Ambasador Stojanović je naglasio duboke i prijateljske odnose između Sirije i Srbije, izrazivši težnju da radi na razvoju ovih odnosa na svim poljima, ističući da postoji mnogo sporazuma i memoranduma o razumevanju između dve zemlje koji se mogu aktivirati kako bi se unapredile veze.1

Imenovanje novog ambasadora Srbije u Damasku izazvalo je negodovanje Evropske unije. Srbija je najavila ovakav potez nakon što je Bašar al Asad obezbedio četvrti sedmogodišnji mandat pobedom na predsedničkim izborima koje Zapad smatra nelegitimnim.

“Stav Evropske unije (EU) u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije”, naveo je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano.

Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu, izjavilo je da Republika Srbija nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom.

“Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji”, navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva.

Otpravnik poslova je 2013. godine, u periodu eskalacije sukoba u Siriji iz bezbednosnih razloga bio privremeno izmešten u Bejrut, glavni grad susednog Libana, ali je ubrzo vraćen u Damask.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://sana.sy/en/?p=244262  

  2. https://www.slobodnaevropa.org/a/eu-srbija-sirija-ambasada/31360025.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.