Šest palestinskih zatvorenika pobeglo je iz izraelskog strogo čuvanog zatvora

 

Šest palestinskih političkih zatvorenika pobeglo je u ponedjeljak iz izraelskog zatvora sa visokim stepenom obezbeđenja, što je premijer Izraela Naftali Benet nazvao ozbiljnim incidentom.

Izraelska policija i vojska započeli su opsežnu potragu nakon begstva iz zatvora Gilboa na severu Izraela. Misli se da su zatvorenici krenuli ka gradu Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali a gde su se Palestinci u proteklm nedeljama otvoreno sukobljavali s izraelskim okupacionim  snagama i gde od jutros helikopteri intenzivno nadleću taj grad.

Pet begunaca pripada pokretu Islamski džihad, a jedan je bivši komandant oružane grupe povezane sa vodećom strankom Fatah, saopštila je zatvorska služba.

Arik Jakov, komandant službe, rekao je da su begunci izgleda otvorili rupu na podu toaleta svoje ćelije kako bi pristupili prolazima nastalim izgradnjom zatvora.

Objekat, udaljen oko 4 km od granice sa okupiranom Zapadnom obalom, i jedan je od najstrožije čuvanih zatvora u Izraelu a u njemu se nalaze Palestinci osuđeni ili osumnjičeni za anti-izraelske aktivnosti, uključujući i oružane napade.1

Palestinsko udruženje zatvorenika koji predstavlja bivše i sadašnje zatvorenike navelo je da su pobegli iz zatvora starosti od 26 do 49 godina a da četvorica zatvorenika služe doživotnu kaznu. Jedan od njih je Zakarija Zubeidi koji je u zatvoru od 2019. a bio je vođa Brigade Al Aksa povezane s organizacijom Fatah tokom drugog palestinskog ustanka pre više od 20 godina.

U izraelskim medijima je objavljena fotografija izlaza iz tunela i jedne osobe u crnoj majici koja gleda u rupu u zemlji.

Palestinske organizacije su brzo pohvalile bekstvo. Portparol Islamskog džihada Daud Šehab označio ga je „istorijskim aktom koji će izazvati ozbiljan šok po izraelski bezbednosni sistem i predstavlja udarac za vojsku i čitav sistem Izraela“.

Bekstvo pokazuje „da se borba za slobodu s okupatorom nastavlja i širi unutar zatvora i van njih da se postigne to pravo“, rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/middle-east/six-palestinians-escape-high-security-israeli-prison-israeli-radio-2021-09-06/   

  2. https://rs.n1info.com/svet/sest-palestinaca-pobeglo-iz-zatvora-policija-izraela-organizovala-veliku-poteru/   

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.