Izrael iz osvete hapsi članove porodica palestinskih begunaca

REUTERS

Izraelska vojska je na okupiranoj Zapadnoj obali uhapsila najmanje šest članova porodica Palestinaca koji su ove nedelje pobegli iz izraelskog zatvora, saopštilo je u sredu udruženje palestinskih zatvorenika, a Amani Sarahneh, portparolka grupe zatvorenika, rekla je za AFP da je bilo još pokušaja hapšenja koji nisu uspeli.

Šest Palestinaca pobeglo je u ponedeljak kroz tunel iskopan ispod sudopere u zatvorskoj ćeliji zatvora Gilboa na severu Izraela.

Izrael je nakon bekstva rasporedio bespilotne letelice, kontrolne punktove i vojsku u Dženinu na Zapadnoj obali, rodnom gradu većine odbeglih zatvorenika.

Na pitanje AFP-a postavljeno izraelskoj vojsci (koja drži pod okupacijom Zapadnu obalu od 1967. godine)  kratko je odgovoreno: “Nekoliko hapšenja je izvršeno preko noći”, bez ikakvog detaljnog objašnjenja.1

Izraelska zabrana protiv objavljivanja detalja istrage je i dalje na snazi, te čak i kada lokalni mediji izveštavaju o bekstvu pokušavaju da ublaže frustraciju izraelskih bezbedonosnih struktura zbog uspešne akcije palestinskih  zatvorenika.

“Zadržavanje nekoga kako bi se član porodice kaznio je taktika u mafijaškom stilu”, napisao je u sredu Omar Šakir, izraelski i palestinski direktor organizacije “Human Rights Watch”.

Mnogi ljudi u Pojasu Gaze i u Dženinu izašli su na ulice da proslave kada se u ponedeljak pročula vest o bekstvu, a palestinski premijer Muhamed Štajeh rekao je u utorak da je srećan zbog bekstva iz zatvora.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.france24.com/en/live-news/20210908-israel-arrests-family-members-of-palestinian-jail-escapees  

  2. https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2021/09/08/Israel-arrests-family-members-of-Palestinian-fugitives-after-jailbreak  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.