Obnova Libije koštaće 111 milijardi dolara, šteta veća od bilion

CARLOS ROSILLO

Obnova Libije koštaće 500 milijardi libijskih dinara (oko 111 milijardi dolara) u narednih 10 godina, procena je zvaničnog izvora.

Ministar za ekonomska pitanja ove afričke države objasnio je u intervjuu za arapsku verziju novinske agencije Blumberg da će glavni izvori finansiranja ovog procesa biti država i međunarodni partneri.

Ministar ekonomije i trgovine obelodanio je pre nedelju dana da gubici izazvani građanskim ratom koji je trajao od 2011. do 2020. godine iznose čak bilion (hiljadu milijardi dolara, trillion).1

Od te cifre šteta u naftnom sektoru iznosila je ukupno 155 milijardi dolara, dok je za socijalna davanja, infrastrukturu i obnovu iznosila 576 milijardi dolara, dok su ljudski i materijalni gubici iznosili 200 milijardi dolara.2

Od početka “arapskog proleća” nacionalni BDP pao je sa 90 na 40 milijardi dolara godišnje, dok je vrednost libijskog dinara u odnosu na američku valutu pala sa 1,40 na 4,48.

Libija trenutno proizvodi oko 1,3 miliona barela nafte dnevno, što je iznos koji bi mogao da poraste na tri miliona ako se bezbednosna situacija stabilizuje, rekao je ministar ekonomije.

On je naglasio da ekonomija zemlje zavisi od tri osnovna elementa, tačnije od geografskog položaja, broja ljudi koji poseduju visok nivo obrazovanja i kreativnosti, pored finansijskih rezervi. On je takođe istakao mogućnost koristi od onoga što je nazvao “istaknutom pozicijom Libije u globalnom projektu Kine”.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://news.prensa-latina.cu/?p=45981/2021/09/14/reconstruction-of-libya-will-cost-111-billion/ 

  2. https://www.libyaherald.com/2021/09/08/libya-lost-one-trillion-dollars-due-to-instability-between-2011-2020-economy-minister/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.