Rusija i Vijetnam jačaju saradnju: Pokušaji destabilizacije Azije i Pacifika kontraproduktivni

tass.com

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je u utorak da Rusija i Vijetnam odbacuju pokušaje povlačenja novih linija podele u azijsko-pacifičkom regionu kao kontraproduktivne.1

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom, posle zvaničnih razgovora, Lavrov je rekao da se Moskva i Hanoj slažu oko potrebe izgradnje ravnopravne i nedeljiive bezbednosne arhitekture i da su u saglasju sa realnošću tog regiona.

On je naglasio da obe zemlje imaju sličan pristup najurgentnijim aktuelnim problemima, od interakcije u okviru UN do situacije u Aziji i Pacifiku.

“Govorili smo o našoj saradnji u UN, kao i o situaciji u Aziji i Pacifiku. Delimo mišljenje da arhitektura pravedne i nedeljiive bezbednosti, koja je zasnovana na univerzalno prihvatljivim odredbama međunarodnog prava i koja odgovara savremenim realnostima treba da se formira u Aziji-Pacifiku”, rekao je Lavrov. “U tom svetlu, zajedno verujemo da su pokušaji da se povuku nove linije podele u Aziji i Pacifiku kontraproduktivni.”2

Bui Tan Son je izjavio da Vijetnam visoko ceni doprinos Rusije promovisanju mira i stabilnosti u regionu i podržava nameru Moskve da poveća saradnju sa Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Vijetnamski predstavnik je pružio uveravanja da je Rusija veran partner od strateškog značaja za njegovu zemlju i opisao ruski narod kao dobrog i vernog prijatelja koji će “uvek biti sa Vijetnamom na našem razvojnom putu”.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.plenglish.com/index.php?o=rn&id=72240&SEO=russia-and-vietnam-reject-divisions-in-asia-pacific-region 

  2. https://tass.com/politics/1343305 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.