Likvidiran veliki broj agenata američke mreže špijuna

Carolyn Kaster/Associated Press

CIA priznala u dopisu poslatom obaveštajnoj mreži širom sveta da je previše doušnika i špijuna ubijeno. Bivše osoblje CIA otkrilo je da su Iran i Kina eliminisali čitavu mrežu američkih špijuna nakon što je narušen tajni sistem komunikacije agencije sa doušnicima.

Memorandum identifikuje tačan broj doušnika koji su privedeni ili ubijeni, navodi „New York Times“.

U poruci koja je poslata globalnoj mreži stanica i baza navodi se da je centar kontraobaveštajne misije CIA istražio desetine slučajeva doušnika koji su ubijeni, uhapšeni ili kompromitovani i priznaje da je previše doušnika ubija, hvata ili predaje tajne dopise njihovim špijunima širom sveta.

Bivši zvaničnici su takođe otkrili da su Kina i Iran provalili klasifikovani komunikacioni sistem agencije, i pogubili deo doušnika mreže špijuna, dok su drugi morali biti izvučeni i preseljeni jer su bili razotkriveni.

Memorandum ukorava špijune zbog loše razmene podataka, preteranog poverenja u izvore, potcenjivanja stranih obaveštajnih agencija i stavljanja cilja misije ispred bezbednost, tako što se nastupaju olako i ne obraćaju dovoljno pažnje na potencijalne rizike.

Rusija, Kina, Iran i Pakistan su poslednjih godina uspele u lovu na doušnike – i u nekim slučajevima pretvorile ih u dvostruke agente, tvrdi se u procurelim dokumentima.

Suparničke kontraobaveštajne agencije koriste biometrijsko skeniranje, prepoznavanje lica, veštačku inteligenciju i alate za hakovanje kako bi pratili službenike CIA i kako bi razotkrili njihove izvore.1

CIA je u poslednje dve decenije bila okupirana terorističkim pretnjama kao i agresijama na Avganistan, Irak i Siriju. Prikupljanje obaveštajnih podataka o Kini, Rusiji i drugim državama protivinicima američke globalne politike sada je ponovo centralno mesto u misiji CIA, jer tenzije rastu sa tim državama.

Monika Elfrede Vit, bivša narednica ratnog vazduhoplovstva koja je prebegla u Iran, optužena je za odavanje podataka Teheranu 2019. Iranci su iskoristili podatke i informacije koje je odala tek kada su utvrdili da joj se može verovati.

Godine 2019. bivši službenik CIA -e Džeri Čun Šing Lee osuđen je na 19 godina zatvora zbog odavanja tajni kineskoj vladi, koje su potom iskorišćene za hapšenje i pogubljenje najmanje 20 njegovih kolega agenata CIA mreže špijuna.

Američki zvaničnici sumnjaju da je Kina podelila informacije i sa Rusijom, koja ih je iskoristila za razotkrivanje, hapšenje i ubijanje američkih špijuna.

Ovi nalazi naveli su agenciju da privremeno povuče mrežu špijuna u Kini i preispita način na koji komunicira sa obavještajcima širom svijeta.

Godine 2020. iranske snage pogubile su Mahmuda Musavi-Majda, čoveka optuženog da je odavao kretanja iranskih snaga u Siriji  Sjedinjenim Državama i Izraelu. Takođe on je optužen za špijuniranje komandanta Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, iranskog nacionalnog heroja koji je ubijen u napadu bespilotnim letelicama u Iraku. Mousavi-Majda, bivšeg prevodioca, Iran je proglasio krivim za primanje novca i od CIA-e i od izraelske obavještajne službe „Mossad“.

“Niko na kraju dana ne snosi odgovornost kada stvari krenu naopako s agentom”, rekao je Daglas London, bivši operativac agencije. “Ponekad postoje stvari na koje ne možemo uticati, ali postoje i slučajevi nemarnosti i zanemarivanja, a ljudi na visokim pozicijama nikada se ne smatraju odgovornim.”

Povratak povećanom obimu prikupljanju obaveštajnih podataka cilj je američke obaveštajne agencije, posebno pošto Kongres okreće svoj fokus dalje od Bliskog istoka a sve više prema Rusiji i Kini. Agencija će takođe nastojati da sazna više o vezama Pakistana sa talibanima sada kada je srušena proamerička vlada u Avganistanu.

Portparolka CIA odbila je da komentariše razotkrivanje ovog dopisa špijunskoj mreži u svetu.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.nytimes.com/2021/10/05/us/politics/cia-informants-killed-captured.html  

  2. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10062169/CIA-admits-informants-executed-Iran-China-communications-breached.html?fbclid=IwAR0RPuAawKaLthiHtAHLnTDDafPKgIn2OXaxla1tT7I-aVfRt7kiEgD28KE  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.