Kim Džong Un: Cilj Severne Koreje je vojska koju se niko neće usuditi da izazove

KCNA/KNS

Predsednik Severne Koreje, Kim Džong Un, održao je komemorativni govor na Izložbi odbrambenog razvoja održanoj 11. oktobra ove godine, na kom je podvukao važnost kontinuirane izgradnje odbrambenih kapaciteta za suverenitet i razvoj države.1

Kim je naglasio i da je razvoj oružja njegove zemlje neophodan, suočen sa neprijateljskom politikom Sjedinjenih Država i vojnim dejstvima u Južnoj Koreji.

“Svaki korak koji smo preduzeli na putu razvoja naše odbrambene sposobnosti u proteklih pet godina, u kojima su urezana teška iskušenja kao i trenuci emotivnog oduševljenja, bio je korak za prilično veličanstvenu i vrednu revoluciju i patriotizam, korak za veliku pobedu; možemo biti ponosni na ovo pred našom Partijom, zemljom, ljudima i potomstvom”, izjavio je Kim u komemorativnom govoru.

“Istorijski gledano, naša nacija je pretrpela izazove zbog invazije stranih sila i morala je da gradi socijalizam pod stalnim pretnjama neprijateljskih sila iz jednog veka u drugi”, naveo je Kim Džong Un, dodavši: “Ako zemlja nema sposobnosti samoodbrane odgovarajućeg nivoa, neizbežno će biti ostavljena na milost i nemilost spoljnoj vojnoj pretnji i, još gore, ne može da zaštiti postojanje sebe i svog naroda. To je bio nepromenljiv zakon prirode kroz ljudsku istoriju.”

” Videvši sadržaj raznih vojnih vežbi koje Sjedinjene Države i Južna Koreja često vode pod izgovorom da se nose sa, kako kažu, pretnjama dok govore o miru, saradnji i prosperitetu u javnosti i pokušaju Južne Koreje da modernizuje svoje naoružanje koje je nedavno postalo neskriveno, lako možemo da pretpostavimo kako će se vojno okruženje sutra promeniti u regionu Korejskog poluostrva”.

Lider Severne Koreje je naročito istakao da je njihov “arhineprijatelj sam rat, a ne Južna Koreja, SAD ili bilo koja druga određena država ili sile”.

“Napori da se poseduje jaka vojna sposobnost trebalo bi da budu prirodno i obavezno pravo i suštinska politika koju suverena država ne bi trebalo da propusti ni u mirnom okruženju ni u stanju konfrontacije”, dodao je Kim.

To je zato što je samoodbrambena moć koren postojanja države i garancija njenog razvoja, pojasnio je severnokorejski predsednik.

“Međutim, bilo koji od naših spoljnih napora za postizanje mira nikada ne znači odustajanje od našeg prava na samoodbranu”, istakao je on.

“Još jednom naglašavam: nepromenljiva je prioritetna politika, cilj naše Stranke i njena nepokolebljiva volja da poseduje i dodatno ojača vojnu sposobnost koju se niko ne bi usudio da izazove”, rekao je Kim Džong Un.2

“Naravno, ekonomska situacija u zemlji je i dalje teška i drugi sektori moraju da imaju važne i hitne zadatke. Svi sektori, međutim, nikada ne bi trebalo da zaborave na prioritizovanje značaja konsolidacije odbrambene sposobnosti, i ne zaboravite da je svaki razvoj i uspeh naše revolucije nezamisliv odvojen od preferencijalnog razvoja sposobnosti nacionalne odbrane”.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/asia-pacific/nkoreas-kim-says-there-is-no-reason-believe-us-is-not-hostile-kcna-2021-10-11/ 

  2. https://kcnawatch.org/newstream/1634029315-868831692/kim-jong-un-makes-commemorative-speech-at-defence-development-exhibition/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.