Irski parlamentarac: EU ćuti dok se ruše palestinski domovi

Mamoun Wazwaz/Anadolu Agency

Član Evropskog parlamenta, Irac Kris MekManus istakao je da Evropska unija ne može da nastavi da ćuti jer novi podaci pokazuju nagli porast rušenja palestinskih domova od strane izraelskih okupacionih snaga.1

“Od januara do avgusta ove godine izraelske vlasti su srušile ili zaplenile 118 struktura u vlasništvu Palestinaca širom Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalim”, naveo je MekManus u saopštenju.

“To predstavlja povećanje od 38 procenata u poređenju sa istim periodom 2020. godine”, rekao je on, ukazujući da “prikupljeni podaci koriste termin ‘strukture’, ali se mora shvatiti da su značajan broj tih struktura porodične kuće.”

On je dodao: “Rušenje je rezultiralo raseljavanjem 191 osobe, uključujući 116 dece. Uništavanje je takođe uključivalo javne zgrade, ostavljajući preko 1.400 ljudi bez pristupa javnim uslugama.”

Irski poslanik je nastavio: “Izraelske vlasti pokušavaju da se sakriju iza činjenice da zgrade nisu imale dozvolu, ali zanemaruju da pomenu da samo oni imaju ovlašćenja da daju takvu dozvolu i biraju da to ne učine, što palestinskim stanovnicima ne ostavlja izbor.”

MekManus je naglasio da je “ovo etničko čišćenje na svom najosnovnijem nivou”, pozivajući lidere EU da podrže ugnjetavane.2

Šokantno je da EU nastavlja da održava odnose sa Izraelom po principu “business as usual”, dodao je on.

Prema MekManusovim rečima, akcije Izraela su “usmerene tako da rešenje dve države bude nemoguće, jer oni postavljaju izraelske doseljenike u celoj oblasti koja je deo međunarodno priznate palestinske države. Sva rušenja moraju biti zaustavljena, a doseljenicima treba narediti da napuste palestinske teritorije koje su ilegalno okupirali na Zapadnoj obali.”

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.sinnfein.ie/chris-macmanus-mep# 

  2. https://www.middleeastmonitor.com/20211016-mep-chris-macmanus-eu-cannot-remain-silent-as-israel-demolishes-palestine-homes/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.