Belorusija: Proteran ambasador Francuske zbog nepriznavanja Lukašenka

Pavel Orlovsky/BelTA photo via AP

Francuska je u ponedeljak saopštila da je njen ambasador u Belorusiji napustio zemlju prethodnog dana zato što su ga vlasti u Minsku zamolile da ode nakon što nije predao akreditive predsedniku Aleksandru Lukašenku.1

“Šef francuske diplomatske misije nije izrazio spremnost da završi proceduru za preuzimanje funkcije ambasadora za Republiku Belorusiju, što je predviđeno međunarodnim pravom i opšte priznatom praksom”, rekao je Anatolij Glaz, portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova. Beloruski ambasador u Francuskoj Igor Fisenko opozvan je u Minsk na konsultacije, saopštilo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova objasnilo je da Nikolas de Lakost nije predao akreditive Lukašenku jer je to “u skladu sa zajedničkim evropskim stavom da se ne priznaje legitimitet ishoda predsedničkih izbora u avgustu 2020.”2

De Lakost je u decembru predao kopije svojih akreditiva beloruskoj ministarki inostranih poslova, ali nije želeo da se sastane sa Lukašenkom.

Međutim, francuski ambasador je želeo da se sastane sa predstavnicima opozicije, pa je tako jedan od poslednjih sastanaka bio održan u Minsku sa aktivistima opozicionog pokreta “Reci istinu” (Govori Pravdu).

Minsk je takođe prekinuo odnose sa još nekoliko zapadnih izaslanika poslednjih meseci.

U martu je proterano celokupno osoblje ambasade Letonije, uključujući ambasadora, nakon što su letonske vlasti koristile zastavu beloruske opozicije na prvenstvu u hokeju na ledu.

U avgustu je Minsk ukinuo saglasnost za imenovanje američke ambasadorke, diplomate od karijere Džuli Fišer, koja je u decembru 2020. potvrđena kao prvi izaslanik iz Vašingtona u Belorusiji od 2008. godine.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/news/2021/10/18/belarus-orders-french-ambassador-out-of-the-country 

  2. https://www.france24.com/en/europe/20211018-french-ambassador-expelled-from-belarus 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.