Talibanska borba protiv “epidemije” bolesti zavisnosti u Avganistanu

Twitter/Quicktake

Ogromna avganistanska polja maka izvor su većine svetskog heroina, a ova zemlja je postala i značajan proizvođač metafetamina. Što je podstaklo pravu epidemiju zavisnosti širom zemlje. Nezakonita trgovina opijumom isprepletena je sa ekonomijom Avganistana i njenim previranjima.

Po preuzimanju vlasti u Kabulu talibani vrše redovne pretrage delova glavnog grada Avganistana koji su preplavljeni zavisnicima. Ispod užurbanih gradskih mostova, usred gomile smeća i potoka prljave vode, stotine beskućnika zavisnih od heroina i metamfetamina privedeni su i prisilno odvedeni u centre za lečenje.

Stroge metode koje uključuju nasilno privođenje, pozdravljaju i neki od zdravstvenih radnika. Upotreba prisile je jedini način lečenja ovih ljudi ”, rekao je dr Fazalrabi Maiar koja radi u ustanovi za lečenje bolesti zavisnosti.

Ubrzo nakon što su talibani preuzeli vlast 15. avgusta, talibansko ministarstvo zdravlja izdalo je naredbu ovim ustanovama, naglašavajući njihovu nameru da strogo kontrolišu problem zavisnosti, rekli su lekari.

Ovde počinje 45-dnevni program lečenja, rekao je dr Vahedulah Košan, glavni psihijatar. Oni će biti podvrgnuti „skidanju“ sa narkotika, samo uz određenu medicinsku negu kako bi ublažili nelagodu i bol.

Košan je priznao da bolnici nedostaju alternativni opioidi, buprenorfin i metadon, koji se obično koriste za lečenje zavisnosti od heroina. Njegovo osoblje nije primilo plate od jula, ali je rekao da je ministarstvo zdravlja obećalo da će plate biti uskoro.

Talibani imaju i šire ciljeve od lečenja zavisnika. „Ovo je samo početak, kasnije ćemo krenuti i na farmere maka i kaznićemo ih prema šerijatskom zakonu“, rekao je glavni patrol Kari Gafur.1

Javno talibani uvek poricali veze sa uzgojem i trgovinom opijumom. A Takođe tokom njihove vladavine 2000-2001 pre američke invazije bio je jedini uglavnom uspešan period zabrane proizvodnje opijuma.

Avganistan dominira na globalnom tržištu opijuma. 2019. godine je u Avganistanu proizvedeno 82% svetskih zaliha opijuma, prema procenama Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Prkoseći navodnim američkim naporima da smanje proizvodnju opijuma, ona je skočila tokom okupacije Avganistana od strane Sjedinjenih Država. 2019. godine avganistanski poljoprivrednici uzgajali su mak (biljku iz koje se opijum dobija), na četiri puta većoj površini nego 2002. godine.2

Nekima će praksa koju primenjuju Taibani u borbi protiv narkomanije pomoći da odbace jaram zavisnosti. Ali za mnoge će boravak u kabulskom centru Ibn Sina samo označiti kratku promenu zavisničke svakodnevice.

Pre nego što su talibani ušli u Kabul 15. avgusta, policija u avganistanskoj prestonici bi povremeno i demonstrativno hapsila zavisnike i prebacila ih u centar za odvikavanje od bolesti zavisnosti.

Otkako su Talibani preuzeli kontrolu, čini se da se učestalost racija na područja gde se okupljaju opijumski zavisnici povećala.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.aljazeera.com/gallery/2021/10/11/photos-kabul-afghanistan-taliban-drugs-underworld-heroin  

  2.  https://www.washingtonpost.com/graphics/2019/investigations/afghanistan-papers/afghanistan-war-opium-poppy-production/  

  3.  https://www.deccanherald.com/international/world-news-politics/under-taliban-kabuls-drug-addicts-forced-into-withdrawal-1041690.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.