EU dodelila nagradu za ljudska prava ruskom desničarskom opozicionaru Alekseju Navaljnom

EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

 
Prozapadni desničarski ruski političar Aleksej Navaljni osvojio je nagradu Saharov, najvišu nagradu EU za rad na ljudskim pravima. Nagrada je najveće priznanje Evropske unije braniteljima ljudskih prava. Ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru u četvrtak je svoju nagradu Saharov za slobodu misli posvetio “borcima protiv korupcije širom sveta”, objavljeno na Tviteru.
 
“Želim im istrajnost i hrabrost čak i u najstrašnijim trenucima, kada ljudi dobijaju nagrade, svi uvek kažu: ovo je velika čast, i to je tačno. Ali osećam da ovo nije samo čast, već i velika odgovornost”, napisao je Navaljni. Nagradu su izabrali lideri političkih partija zastupljenih u Evropskom parlamentu tokom plenarne sednice u Strazburu u sredu popodne.
 
Navaljni, najistaknutiji neprijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, nominovan je pored žena u Avganistanu, čija je nevolja zauzela centar pažnje nakon preuzimanja vlasti talibana, i Žanin Anjez, bolivijske političarke koja je postala privremeni predsednik 2019. nakon navodne izborne prevare Eva Moralesa. Anjezova je kasnije uhapšena zbog planiranja i sprovođenja državnog udara protiv Moralesa uz podršku SAD i drugih država zapada. Nagrada od 50.000 evra trebalo bi da bude uručena tokom sednice Evropskog parlamenta u Strazburu 15. decembra, mada je malo verovatno da će se to desiti u slučaju Navaljnog pošto on trenutno služi kaznu od dve i po godine zatvora zbog prevare u Rusiji.
 
On kaže da su optužbe politički motivisane da se zaustavi njegov izazov Kremlju. Ruske vlasti pokrenule su novi krivični postupak protiv Navaljnog zbog kojeg bi mogao da ostane u zatvoru još jednu deceniju. Glavne političke partije takođe su proslavile laureatov rad i priznanje, iako su neke poželele da su Avganistanke osvojile glavnu nagradu.
 
“Njegova neprekidna posvećenost demokratskoj Rusiji reprezentativna je za mnoge aktiviste koji se bore za liberalna prava”, napisao je Dejvid Mekalister, nemački poslanik u Evropskom parlamentu iz grupe desnog centra EPP i predsednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove.
 
“Koliko god bismo želeli da ova nagrada ide avganistanskim ženama koje se bore za slobodu i jednakost, ostajemo u potpunosti posvećeni rasvetljavanju njihove dramatične sudbine pod vlašću Talibana i nastavićemo da se zalažemo za njihova prava”, izjavila je grupa socijalista i demokrata (S&D), koja je takođe čestitala ruskom aktivisti.
 
Nagrada EU članu ruskog opozicionog pokreta dolazi nekoliko dana nakon što je ruski novinar Dmitrij Muratov dobio Nobelovu nagradu za mir, priznanje koje su neki od pristalica zatvorenog disidenta opisali kao “nezasluženo”. Sam Muratov je rekao da bi prestižnu čast odao Navaljnom.1
 
Fašistička prošlost Alekseja Navaljnog
 
U video snimku za prava na oružje iz 2007. Navaljni se predstavlja kao “sertifikovani nacionalista” koji želi da istrebi “muve i bubašvabe” – dok se bradati muslimanski muškarci pojavljuju u delovima. Vadi pištolj i puca u “nadapača” koji je nosio kefiju. Video zapis od 42 sekunde objavio je Ruski nacionalnooslobodilački pokret, nacionalistička grupa koju je Navaljni osnovao sa Zaharom Prilepinom, poznatim romanopiscem. Neposredno pre objavljivanja video zapisa, Navaljni je izbačen iz Jabloka, liberalne demokratske partije u Rusiji, zbog svojih “nacionalističkih stavova” i učešća na Ruskom maršu, godišnjem skupu hiljada krajnje desničarskih nacionalista, monarhista i belih suprematista.
 
Učesnici ruskih marševa okupili su se protiv priliva migranata iz bivših sovjetskih republika iz centralne Azije i pretežno muslimanskog regiona Severnog Kavkaza u Rusiji. Navaljni je tri puta prisustvovao Ruskom maršu i 2011. je rekao da je svaki od njih “značajan politički događaj i da u tome nema ništa opasno”. Navaljni se 2013. godine kandidovao za gradonačelnika Moskve na platformi protiv migranata – i zauzeo je drugo mesto sa 27 odsto glasova. Prestao je da prisustvuje ruskim marševima i ublažio je svoju nacionalističku retoriku, fokusirajući se na istrage protiv korupcije i širenje njegove Fondacije za borbu protiv korupcije širom Rusije.2

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.euronews.com/2021/10/20/alexei-navalny-wins-sakharov-prize-the-eu-s-highest-award-for-human-rights-work?fbclid=IwAR3C8JfJtvOs_Rge1AkCF6XIUx8bisdQDP4Hczk43Czd-7RB9CTHkww6i6U  

  2. https://www.aljazeera.com/news/2021/2/25/navalny-has-the-kremlin-foe-moved-on-from-his-nationalist-past  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.