Kina i Rusija predlažu ublažavanje sankcija Severnoj Koreji

REUTERS/Damir Sagolj

Kina i Rusija pritiskaju Savet bezbednosti UN da ublaži sankcije Severnoj Koreji oživljavanjem pokušaja iz 2019. da se ukine zabrana Pjongjanga na izvoz pojedinih dobara i proširi na ukidanje ograničenja za uvoz rafinisane nafte. One žele da Savet bezbednosti ukine te sankcije sa namerom da se poboljša život civilnog stanovništva, izvestila je novinska agencija Rojters je ranije u ponedeljak.1

Danas je ove navode potvrdilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju datom za javnost.

Kina i Rusija zajedno su prošlog petka prosledile nacrt rezolucije o Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DNRK) u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova. Ove dve zemlje članice Saveta bezbedosti vrše pritisak da se ublaže sankcije Severnoj Koreji. Potvrđujući ove navode, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin objasnio je razloge za tog poteza.

Usred tekućeg zastoja u unapređenju političkog rešavanja pitanja Korejskog poluostrva, Kina i Rusija su izradile nacrt rezolucije kako bi stvorile povoljnu atmosferu za početak pregovora među relevantnim stranama, rekao je Vang na redovnom brifingu za novinare.

Pregovori o denuklearizaciji između Sjedinjenih Država i DNRK su zaustavljeni pošto je samit između tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa i lidera DNRK Kim Džong Una u februaru 2019. propao bez dogovora.

Vang je rekao da je DNRK preduzela niz mera denuklearizacije poslednjih godina, dodajući da legitimne i razumne zabrinutosti zemlje treba ozbiljno shvatiti i pozabaviti se njima.

Međunarodne sankcije i pandemija koronavirusa izazvale su negativne uticaje na ekonomiju i život ljudi u DNRK, rekao je on, pozivajući Savet bezbednosti da olakša spoljnu podršku i pomoć zemlji.

Savet bezbednosti bi trebalo da se u odgovarajućem trenutku pozove na reverzibilne odredbe u rezolucijama koje se odnose na DNRK i da izvrši prilagođavanja nekih sankcionih mera koje se tiču ekonomije i sredstava za život ljudi, rekao je on.

Vang je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da podrži Seul i Pjongjang da poboljšaju međukorejske odnose.

Ovo je drugi put u poslednjih nekoliko godina da Kina i Rusija zajedno izlažu nacrt rezolucije o političkom rešavanju pitanja Korejskog poluostrva. Dve zemlje pozvale su na ublažavanje sankcija Pjongjangu u sličnom nacrtu rezolucije krajem 2019.

Tokom brifinga za štampu u utorak, Vang je naglasio da Kina igra konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora na poluostrvu. On je pozvao SAD da predlože plan za dijalog koji se bavi razumnom zabrinutošću DNRK.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/asia-pacific/china-russia-revive-push-lift-un-sanctions-north-korea-2021-11-01/  

  2. https://news.cgtn.com/news/2021-11-02/China-Russia-propose-easing-sanctions-on-DPRK-amid-political-deadlock-14RJ2VXJvqg/index.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.