Dečak iz Burkine Faso oborio praćkom dron francuske vojske

Foto: Afrik Mag

Francuski vojni konvoj blokiran je u Burkini Faso već puna četiri dana. Konvoj su blokirali učesnici protesta koji su uznemireni aktivnostima bivše kolonijalne sile koja slobodno operiše u zemlji i regionu pod izgovorom borbe protiv islamističkih grupa.

Nekoliko demonstranata je i ranjeno, nakon što su francuski vojnici ispalili hice upozorenja u civile koji protestuju. Prema navodima policije, niko od povređenih nije životno ugrožen. Ranjavanja su posledica hitaca upozorenja ispaljenih u zemlju a koji su pogodili ljude u noge.

“Danas su pucali na nas iz teškog oružja. Prvo su pucali u vazduh, a zatim su pucali i ranili ljude. Da li je to normalno?”, rekao je demonstrant Mahamadi Savadogo novinskoj agenciji AP. “Vi ste u našoj zemlji, iako ste kolonizovali Afriku, postoje stvari koje ne možete da radite.”

Francuski vojnici su bili na putu za Niger kada su zaustavljeni. Francuska ima oko 5.000 vojnika u regionu Sahela zbog navodne borbe protiv islamista. Njihovo prisustvo u Burkini Faso, međutim, ograničeno je na zahtev vlade.

Meštani smatraju da su francuske snage odgovorne za pogoršanje bezbednosne situacije i da naoružavaju razne oružane grupe. Deo razloga za blokadu u Kaji je bio to što su stanovnici želeli da vide šta Francuzi prevoze u svojim vozilima.1

Heroj protesta protiv francuske vojske je trinaestogodišnji Aliju Savadogo koji je svojom praćkom oborio izviđački dron francuske vojske, nakon čega su ga učesnici protesta nosili na rukama i slavili njegov čin.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.dw.com/en/burkina-faso-french-soldiers-injure-protesters/a-59892337  

  2. https://www.afrikmag.com/burkina-faso-un-garcon-detruit-un-drone-francais-a-laide-dun-lance-pierres-video/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.