Kijev: Nemačka mora da tretira Ukrajinu kao Izrael

Foto: Odd Andersen, AFP

Nepružanje vojne podrške moglo bi da rezultira „ozbiljnim posledicama“ po odnose između dva naroda, upozorava visoki diplomata.

Nemačka ima moralnu odgovornost za budućnost Ukrajine i stoga je obavezna da proda Kijevu oružje kako bi se zemlja mogla braniti od navodne ruske agresije, tvrdi ukrajinski ambasador u Berlinu.1

Govoreći u intervjuu za medijsku grupu Funke, koji je objavljen u ponedeljak, ukrajinski ambasador u Nemačkoj, Andrej Melnik je rekao: „Pozivamo Nemačku vladu da napusti svoju sadašnju poziciju, koja je sa stanovišta morala potpuno nepotrebna, i hitno obezbedi Ukrajini neophodno odbrambeno oružje. Imamo pravo na samoodbranu“.

Nemačka trenutno ne isporučuje oružje zemljama u kojima postoje vojni sukobi. Ova istočnoevropska država doživljava krvave unutrašnje borbe od Majdana 2014. godine, kada je vlada srušena nasilnim uličnim protestima, a sukobi su eskalirali u regionu Donbasa poslednjih meseci. Melnik je rekao da odbijanje vlade da obezbedi oružje „izaziva veliko nezadovoljstvo u ukrajinskom društvu i može imati ozbiljne posledice po bilateralne odnose“.

Prema rečima ambasadora, Nemačka snosi odgovornost prema Ukrajini i Izraelu, zbog akcija te zemlje u Drugom svetskom ratu i pozvao Berlin da aktivnije radi na nadama Kijeva da se priključi EU i NATO paktu. Međutim, odgovarajući kasnije u ponedeljak na Melnikov zahtev da Berlin isporuči Kijevu oružje, nemački kabinet ministara je u saopštenju naveo da vojna sila neće pomoći u rešavanju sukoba u Ukrajini, pozivajući sve strane da pronađu političko rešenje.

Ove primedbe dolaze usled zabrinutosti Zapadnih lidera da Moskva možda planira da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu. Izveštaji o gomilanju ruskih trupa na granici kao prethodnici ofanzivi doveli su do nervoze na Zapadu poslednjih nedelja. Pres-sekretar Kremlja, Dmitrij Peskov, odbacio je više puta optužbe, opisujući ih kao „neosnovane“ i nazivajući ih „manifestacijom histerije“.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.rt.com/russia/545572-germany-ukraine-weapons-supply/  

  2.  https://tass.com/world/1385743  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.