Kuba: Rusija ima pravo da se brani!

Foto: AP

Odlučnost SAD da nastave širenje NATO-a ka granicama Ruske Federacije dovelo je do scenarija sa implikacijama nepredvidivog obima, koji se mogao izbeći. Vojni potezi SAD i NATO-a prema regionima koji su susedni Ruskoj Federaciji poslednjih meseci, čemu je prethodila isporuka modernog naoružanja Ukrajini, što zajedno predstavlja vojnu opsadu, dobro je poznato.

Nemoguće je rigorozno i pošteno ispitati trenutnu situaciju u Ukrajini, a da se pažljivo ne procene pravedne optužbee Ruske Federacije prema SAD i NATO-u i faktori koji su doveli do upotrebe sile i nepoštovanja pravnih principa. i međunarodnih normi koje Kuba snažno podržava i koje su, posebno za male zemlje, suštinska referenca protiv hegemonije, zloupotrebe moći i nepravde.

Kuba se zalaže za međunarodno pravo i posvećena je Povelji Ujedinjenih nacija. Kuba će uvek braniti mir i protiviti se upotrebi ili pretnji upotrebom sile protiv bilo koje države. Duboko žalimo zbog gubitka nevinih civila u Ukrajini. Kubanski narod je imao i nastavlja da ima veoma bliske odnose sa ukrajinskim narodom. Istorija će držati SAD odgovornim za posledice sve ofanzivne vojne doktrine van granica NATO-a, koja ugrožava međunarodni mir, bezbednost i stabilnost.

Naša zabrinutost postaje veća nakon nedavne odluke NATO-a da aktivira, po prvi put, Snage za odgovor. Ignorisanje decenijama osnovanih tvrdnji Ruske Federacije o bezbednosnim garancijama i pretpostavka da će Rusija ostati bespomoćna pred direktnom pretnjom po njenu nacionalnu bezbednost bila je greška. Rusija ima pravo da se brani. Mir se ne može postići opsadom država.

Nacrt rezolucije o situaciji u Ukrajini koji nije usvojen u Savetu bezbednosti 25. februara, a koji će biti podnet Generalnoj skupštini, nije bio zamišljen kao pravi doprinos rešavanju trenutne krize. Naprotiv, to je neuravnotežen tekst, koji ne uzima u obzir legitimne zabrinutosti svih uključenih strana. Ne priznaje ni odgovornost onih koji su podsticali ili sprovodili agresivne akcije koje ubrzavaju eskalaciju ovog sukoba.

Pozivamo na ozbiljno, konstruktivno i realno diplomatsko rešenje aktuelne krize u Evropi mirnim putem, obezbeđujući bezbednost i suverenitet svih, i regionalni i međunarodni mir, stabilnost i bezbednost. Kuba odbacuje licemerje i dvostruke standarde. Treba podsetiti da su 1999. Sjedinjene Države i NATO pokrenuli veliku agresiju na Jugoslaviju, evropsku državu koja je bila rasparčana uz visoku cenu ljudskih života u ostvarivanju geopolitičkih ciljeva, ne poštujući Povelju UN.

Sjedinjene Države i neki saveznici su koristili silu u mnogim prilikama. Oni su izvršili invazije na suverene države da bi smenili vlade i mešali se u unutrašnje stvari drugih naroda koji se ne pokoravaju njihovim interesima dominacije i brane svoj teritorijalni integritet i nezavisnost. Oni su takođe odgovorni za smrt stotina hiljada civila, koje nazivaju „kolateralnom štetom“, milione raseljenih lica i za ogromno uništenje naše planete zbog njihovih pljačkaških ratova.

 

Havana, 26. februar 2022
Saopštenje Revolucionarne  Vlade1

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.minrex.gob.cu/en/cuba-champions-solution-guarantees-security-and-sovereignty-all-statement-revolutionary-government  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.