Turska pristala na ulazak Švedske i Finske u NATO

Bernat Amangue/AP

Turska je ukinula blokadu ulaska Finske i Švedske u NATO uoči samita tog vojnog saveza u Madridu. Zauzvrat, dve zemlje su se obavezale da će podržati Ankaru u borbi protiv terorizma.

Turska će podržati ulazak Finske i Švedske u NATO na predstojećem samitu bloka u Španiji, najavio je u utorak finski predsednik Sauli Niinisto posle sastanka sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.1

Tri zemlje su na sastanku, organizovanom uz podršku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, potpisale memorandum o razumevanju.

„Konkretni koraci za naše pristupanje NATO-u biće dogovoreni među saveznicima u NATO-u u naredna dva dana, ali ta odluka je sada neizbežna“, rekao je Niinisto. „Drago mi je što je ova faza na putu Finske ka članstvu u NATO-u završena.

Prema Turskoj, Finska i Švedska su se obavezale da će „osuditi terorizam u svim njegovim oblicima“ i prekinuti podršku organizacijama koje je Ankara označila kao terorističke – uključujući kurdske grupe PKK i IPG, kao i pokret koji predvodi prognani sveštenik Fetulah Gulen, koju turska vlada naziva FETO.

„Turska je dobila šta je htela“, rekao je Erdogan u izjavi nakon objave sporazuma.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka, Stoltenberg je rekao da će Finska i Švedska postati posmatrači u NATO-u na predstojećem samitu. On je dodao da memorandum uključuje odredbe o borbi protiv terorizma i izvoza oružja, uključujući usvajanje strožih nacionalnih zakona.

Finska i Švedska uvele su embargo na oružje Turskoj 2019. godine, zbog intervencije Ankare u Siriji. Turska je takođe navodno zahtevala da Stokholm i Helsinki zatvore kancelarije i zabrane publikacije koje pripadaju FETO-u, zamrznu imovinu u vezi sa grupama koje je označila kao terorističke, pa čak i da im zabrani javno demonstracije.

Ankara je zapretila da će poremetiti plan NATO-a da pozove Švedsku i Finsku na samit u Madridu koji je počeo u utorak. Dve tradicionalno neutralne skandinavske zemlje izrazile su želju da se pridruže alijansi koju predvode SAD u aprilu, navodeći trenutni sukob u Ukrajini.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!


  1. https://www.slobodnaevropa.org/a/turska-svedska-finska-nato/31920178.html  

  2. https://www.rt.com/news/558027-turkey-finland-sweden-nato-deal/?fbclid=IwAR126LzObKN5L9z40XjApZm7LPPn7C875W9j6k11pEI81i4s39WI_8NeAD4  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.