Kolumbijski pobunjenici prevareni

Komunistička gerila u Kolummbiji (FARC) nasamarena je od strane kolumbijskih vlasti.

Vlada je dugo godina pozivale gerilce na pregovore optužujući ih da će u suprotnom biti odgovorni za nastavak krvoprolića, obećavajući reforme kojima će seljacima biti vraćena zemlja oteta od strane korporacija, kao i, između ostalog, uključivanje FARC-a u legalni politički život zemlje i mogućnost izlaska na izbore.

Mirovni proces otpočet je prošle godine u Havani, a u proteklih šest meseci nije ostvaren značajniji napredak. No, namere Vlade Kolumbije, ispostavlja se, bile su sasvim drugačije.

Prekid vatre korišćen je da se vojska Kolumbije regrupiše, i ostvari stratešku i taktičku prednost relokacijama na ključne položaje za nastavak borbi, kao i logističke informacije i špijunažu.

Nakon ostvarene prednosti Vlada je lansirala iznenadne vazdušne udare na pozicije pobunjenika, što je rezultiralo smrću 26 gerilaca FARC-a.

Odmah potom obustavljen je mirovni proces, a u nastavku vazdušnih udara u ponedeljak, ubijen je i komandant gerile Roman Ruiz, što je ogroman gubitak za pobunjenike.

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos izjavio je da se radi o neutralisanju običnih zlikovaca, i odbija optužbe o nezainteresovanosti za nastavak mirovnog procesa.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj “prevare” od strane kolumbijskih vlasti. Naime, 2008. kolumbijska vojska koristila je logo Crvenog Krsta na svojim helikopterima i uniformama u akciji spasavanja zarobljenika, na šta je organizacija Crvenog Krsta burno reagovala, smatrajući da se tako svaka prava akcija te organizacije u budućnosti dovodi u opasnost.

Vlada Kolumbije je najveći saveznik SAD u Latinskoj Americi, i apliciraće za ulazak u NATO sledećeg meseca.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.