Delegacija Antiimperijalističkog fronta u poseti Siriji

Antiimperijalistički front, međunarodna organizacija koja okuplja organizacije i pojedince sa ciljem podrške i koordinacije borbe protiv imperijalizma, oformila je komitet za Siriju koji je od 3. oktobra u zvaničnoj poseti ovoj zemlji. Delegaciju čine Narodni front iz Turske, Narodni front iz Sirije, advokati iz Narodne pravne kancelarije, pojedinci iz Italije (među njima i članovi levičarskog muzičkog sastava Banda Bassotti), Škotske, Maroka, Grčke i Ukrajine. Nažalost, predstavnika sa naših prostora nije bilo.

Delegacija se sastala sa Omranom al-Zubijem, predsednikom Nacionalnog naprednog fronta Sirije, kojeg su članovi komiteta za Siriju upoznali sa Antiimperijalističkim frontom, njegovim ciljevima i situacijom u pojedinim zemljama iz kojih dolaze delegati. Al-Zubi je, na radost turskih delegata, odao počast turskom revolucionaru Mahiru Čajanu i pozdravio ideju stvaranja međunarodnog Antiimperijalističkog fronta ukazujući na njegov značaj u trenutnoj političkoj situaciji.

Delegacija je kasnije istog dana gostovala na državnoj televiziji, u prenosu uživo, gde je sirijskoj publici izrazila podršku u antiimperijalističkoj borbi.

Poseta je imala i humanitarni karakter. Delegacija je posetila vojnu bolnicu i obišla ranjene vojnike. Većina su teški ranjenici sa izgubljenim udovima, ali uprkos tome, svi žele da se vrate na front čim pre i daju život za Siriju. Članovi delegacije su potom bolnici dali krv.

Komitet za Siriju je konačno posetio i predstavnika Bas partije koji je izrazio poštovanje i pohvale za međunarodno jedinstvo protiv imperijalizma. On je takođe pohvalio posetu vojnicima, te upoznao delegaciju sa majkama koje su dale svoje sinove za Siriju.

Konačno, delegacija je obišla i izbeglički logor za porodice kolaboracionista kao i za same kolaboracioniste koji su ostavili oružje. Zvanična politika Sirije je da da amnestiju svima koji polože oružje. Njihove porodice imaju pravo na amnestiju bez ikakvih uslova, a izbeglički logori imaju neophodnu infrastrukturu za normalan život uključujući bolnice i škole.

Delegacija AIF-a svedočila je odlučnosti sirijskog naroda da istraje u borbi protiv imperijalizma kao i u očuvanju nacionalnog jedinstva i verske slobode.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.