Toksični pesticidi pronađeni u 3/4 svetskog meda

Švajcarski istraživači otkrili su da je skoro 75 odsto proizvedenog meda širom sveta zagađeno pesticidima, što može da predstavlja problem za ljudsko zdravlje ako se konzumira dnevno.1

Studija koju je sproveo Univerzitet u Nešatelu analizirala je skoro 200 uzoraka meda sa svih kontinenata širom sveta, izuzev Antarktika i izolovanih ostrva.

Istraživači su analizirali uzorke za pet najčešće korišćenih neonikotinoida i otkrili su da su tri četvrtine svih uzoraka meda sadržali najmanje jedan neonikotinoid.

Od kontaminiranih uzoraka, 30 procenata sadrži jedan neonikotinoid, 45 procenata sadrži dva ili više, a 10 procenata sadrži četiri ili pet.

Koncentracije takve kontaminacije pesticidima bile su najviše u evropskim, severnoameričkim i azijskim uzorcima.

Iako su koncentracije ispod nivoa koji EU dozvoljava, pesticidi i dalje predstavljaju zdravstveni rizik, kaže se u studiji.

“Prosečna koncentracija (u medu) iznosila je 1,8 nanograma po gramu. Ako svakodnevno konzumiramo med, važno je proučiti dugoročni efekat ovih niskih doza na zdravlje ljudi”, rekao je Aleksandre Ebi, istraživač na Univerzitetu Nešatel.2

Istraživači navode studije o efektima neonikotinoida na kičmenjake, kao što su oštećena imunološka funkcija i otežan rast. Više od trećine uzoraka meda imalo je koncentracije neonikotinoida za koje se zna da su štetne za pčele i za druge oprašivače.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://science.sciencemag.org/content/358/6359/109  

  2.  http://news.xinhuanet.com/english/2017-10/07/c_136663118.htm  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.