Militantni otpor Indijanaca u Čileu ne ubire simpatije organizacija za ljudska prava

Organizacija Mapuče koju su formirali pripadnici indijanskih plemena decenijama se suprotstavlja korporacijama i vladi Čilea u pokušaju da povrati zemlju izgubljenu tokom ekspanzije Čilea u 19. veku.1

Grupa koja sebe naziva “Borba pobunjeničke teritorije” pribegava vrlo militantnimn taktikama zbog čega ne ubire simpatije grupa za ljudska prava na Zapadu.

Od maja 2013. godine, organizacija je preuzela odgovornost za napade na više od 30 industrijskih vozila, uključujući autobuse, 15 napada na čileanske doseljenike i više napada na policijske službenike.

Samo od marta ove godine, ova organizacije je spalila pet crkava i na desetine komada poljoprivredne opreme.

“Spalili smo ove šume kao čin legitimnog otpora protiv ekstraktivnih industrija koje tlače ljude iz Mapuča”, kaže se u saopštenju organizacije. “Ako im učinimo posao neprofitabilnim, oni odlaze dalje, omogućavajući nam da oporavimo našu razorenu zemlje i obnovimo naš svet.”

“Što se tiče našeg otpora, mi uključujemo oružani element kao obavezni odgovor na sistemsko nasilje koje čileanska država sprovodi protiv ljudi iz Mapuča. Kada oslobodimo zemljište, pristupamo rekonstrukciji našeg kulturnog sveta, uzgajamo biljke i životinje.”2

Sve učestalije akcije ove organizacije dovele su do smrti većeg broja Čileanaca i desetine miliona dolara u šteti.

Ova oblast je centar važne šumarske i papirne industrije u državi, a kamioni i mašine koje koriste kompanije često su meta napada i otmica. Vozači kamiona održali su nedavno velike proteste zahtevajući veću sigurnost.

Crkve su takođe na udaru i često se spaljuju. “Borba pobunjeničke teritorije” okrivila je katoličku crkvu zbog “saučesništva” u oduzimanju zemlje od njenih pravih vlasnika.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.reuters.com/article/us-chile-attacks/mapuche-group-claims-responsibility-for-chile-arson-attacks-idUSKCN0XI2QT  

  2.  https://www.theguardian.com/world/2018/jun/14/chile-mapuche-indigenous-arson-radical-environmental-protest  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.