Rusija spaljuje hranu sa Zapada

Foto: Illya Naymushin/Reuters

 

Rusija je danas pokrenula kampanju uništavanja na tone prokrijumčarene Zapadne hrane.

Predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje potpisao dekret kojim naređuje spaljivanje svih namirnica uvezenih tokom protekle godine, za vreme trajanja embarga na uvoz Zapadne hrane, u znak odmazde za sankcije zbog ukrajine krize.

“Od danas će poljoprivredni proizvodi, sirovine i ostale namirnice, iz zemalja koje su odlučile da uvedu ekonomske sankcije ruskim pravnim ili fizičkim licima … iz kojih je zabranjen uvoz u Rusiju, biti uništeni”, Ministarstvo poljoprivrede navodi u saopštenju.

Moskva je prošle godine zabranila mnoštvo prehrambenih proizvoda sa Zapada, od gurmanskih sireva kao što je parmezan preko španskih šunki do voća i voćnih proizvoda.

Rusija tvrdi da neki uvoznici ilegalno uvoze hranu sa Zapada, falsifikujući potvrde o zemlji porekla.

Agencija za sigurnost hrane, izjavila je da će danas početi sa uništavanjem nekoliko stotina tona krijumčarenih proizvoda koji su već oduzeti.

Ovaj potez Moskve podržava i najveća opoziciona stranka – Komunistička Partija Rusije, osim što njen lider Genadij Zjuganov, predlaže slanje zaplenjene hrane sirotištima i Narodnim republikama Luganjsk i Donjeck.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.