Borci PKK primaju plate od iračke vlade i sarađuju sa šiitskim milicijama!

Foto: AP

Vlast nad administracijom poslova Kurdistanske radničke partije (PKK) u iračkom gradu Sindžar, data je šiitskim milicijama poznatim kao Hašd al-Šaabi, saopštio je jedan kurdski zvaničnik u Sindžaru.1

Vahid Bakozi, funkcioner Kurdistanske demokratske partije (KDP) u Sindžaru, izjavio je za BasNews u sredu da je za organ nadzora nad snagama PKK i njihovih odnosa sa centralnom vladom Iraka delegiran predsednik komisije Hašd Al-Šaabi u iračkoj vladi, Falih al-Fajad, koji je istovremeno i savetnik za nacionalnu bezbednost.

On je takođe otkrio da je Bagdad povećao mesečnu platu snagama PKK, na 750.000 iračkih dinara (575 dolara) po borcu, za 500 registrovanih boraca.

Međutim, kako je PKK rasporedila dodatnih 500 vojnika u Sindžaru, što dovodi ukupan broj njenih snaga na 1.000, ova organizacija će plaćati svakog borca 400.000 iračkih dinara (305 dolara) mesečno.

Bakozi je dodao da je PKK formirala Komisiju za administraciju rasporeda plata boraca u Sindžaru.

Vest da iračka vlada plaća borce PKK u Sindžaru procurila je još u avgustu, od strane kurdskih Pešmergi.2

PKK je učestvovala u bici za Sindžar, zajedno sa Pešmergama, snagama iračke vlade i međunarodnom koalicijom na čelu sa SAD, što je tada skrivano od javnosti, da ne naruši američko-turske odnose. Međutim, pripadnici PKK su ipak podelili vest sa medijima.3

Ovo je kasnije potvrdio i izvor iz Ministarstva odbrane Iraka, rekavši da će iračka vlada nastaviti sa mesečnim plaćanjem boraca PKK u Sindžaru.4

Kurdski blok u iračkom parlamentu izrazio je iznenađenje zbog odluke Bagdada da snosi troškove vojne opreme i plata ovih boraca, budući da je Pešmergama uskraćen novac iz federalnog budžeta za ove usluge, iako su Pešmerge na papiru deo „Iračkog odbrambenog sistema“.

Uzmemo li u obzir da iračka vlada nema autonomiju nad donošenjem takvih odluka, bez savetovanja sa svojim finansijerima iz SAD, ove informacije su vrlo bitne za razumevanje izgradnje novih savezništava u Iraku, nakon očekivanog pada Mosula.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.basnews.com/index.php/en/news/iraq/313467  

  2.  http://www.iraqinews.com/baghdad-politics/baghdad-pays-monthly-salaries-to-1000-pkk-guerrillas-in-sinjar/  

  3.  http://www.princip.info/2015/11/23/sad-skrivale-ko-je-sve-ucestvovao-u-bici-za-sindzar/  

  4. http://www.basnews.com/index.php/en/news/iraq/303879  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.