Oružani sukob marksističke gerile DHKC-a i turske žandarmerije u provinciji Dersim

U turskoj provinciji Tundželi, tj. provinciji Dersim u Severnom Kurdistanu, jedinica ruralne gerile Revolucionarnog narodnooslobodilačkog fronta (DHKC) sprovela je operaciju 28. decembra protiv žandarmerije. U sukobu su poginula dva borca gerile i jedan pripadnik žandarmerije, a jedan je teško povređen.

Pali borci DHKC-a su Lejla Aradži, rodom Arapkinja iz alevitske porodice iz Antakije, provincija Hataj (pogranična oblast sa Sirijom) i Mahir Bektaš čiji detaljni podaci još nisu objavljeni. U prvi mah, država nije objavila imena gerilaca, kako se tvrdi u saopštenju Narodnog fronta, da bi sprečila veliku sahranu uz podršku simpatizera ove organizacije.

Lejla Aradži je u testamentu izrazila želju da bude sahranjena u Hataju pored svog rođaka Jusufa Aradžija koji je preminuo u štrajku glađu 2003. godine tokom borbe ove organizacije (1999-2007) protiv izolacije u zatvorima.

Sahrane i komemoracije palih boraca DHKC-a su praćene policijskom represijom i masovnim hapšenjima. Nakon pogibije Ouza Meše početkom ovog meseca, uhapšeno je preko 30 osoba u aktovima komemoracije širom zemlje.

15584987_1796408540621842_7562017606211353503_oGerila DHKC-a je zaoštrila borbu protiv Erdoanovog režima usled povećane represije nad demokratskim i omladinskim organizacijama u Turskoj. Početkom meseca je uhapšena celokupna poznata levičarska muzička skupina Grup Jorum (Grup Yorum) koja se usled zakona o vanrednom stanju i dalje nalazi u pritvoru, sa sve advokatom. Protekle nedelje je izvršena racija na dve kancelarije Omladinske federacije u kvartovima Gazi i Okmejdani prilikom koje je napravljena rupa u zidu da bi se ušlo u prostorije. Uhapšeni su svi prisutni.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.