Kineski izazov SAD-u: Zlatni petrojuan

Analitičari smatraju da će potez koji je Peking najavio tokom septembra meseca biti veliki preokret protiv globalne dominacije američkog dolara.

Kao jedan od najvećih uvoznika energenata, Kina planira da uvede naftne ugovore u juanima već ove godine. Prema mišljenju analitičara, ne samo da će ovo biti izazov protiv dolara kao globalne valute već i kao njegovog statusa rezervne valute. Kineska vlada navodno planira da omogući razmenu naftnih ugovora u juanima za zlato.

Time, ugovori će dopustiti kineskim trgovinskim partnerima da plate u zlatu ili da razmene juan za zlato bez da stvaraju rezerve kineske valute ili da koriste američki dolar.

Na taj način, izvoznici poput Rusije, Irana i Venecuele će moći da izbegnu sankcije SAD-a pri trgovini naftom u juanima koji će moći da se razmeni za zlato – i tako će moći da zaobiđu petrodolar.

Neki analitičari smatraju da će Kina kupiti udeo u saudijskoj državnoj naftnoj kompaniji Aramko (Aramco), dok neki analitičari poput direktora Haj frikuensi ekonomiks (High Frequency Economics) Karla Vajnberga (Carl Weinberg) idu još dalje smatrajući da će Kina prisiliti Saudijsku Arabiju da napusti petrodolar u potpunosti.

Pretpostavka Karla Vajnberga se temelji u činjenici da je Kina prevazišla SAD kao najveći uvoznik nafte na svetu, a Saudijska Arabija će svakako morati da obrati pažnju na to budući da se procenjuje da će kineska potražnja američku načiniti marginalnom.

Kao posledica ovog poteza može se očekivati da će porasti potražnja za kineskom robom, kao i da će se zemlje udaljiti od dolara s obzirom da njegovu upotrebu kao geopolitičkog oružja za političke ciljeve SAD-a. Još tokom izbijanja ukrajinske krize, Rusija i Kina su potpisale dogovor o trgovini u lokalnim valutama, dakle odbacujući dolar. Istovremeno, obe zemlje su značajno uvećale svoje zlatne rezerve sa ciljem da se odupru hegemoniji petrodolara.

Venecuela takođe najavljuje da će se njena politika kretati ka odbacivanju dolara i usvajanja juana i rublje, ali i indijskog rupija i evra.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://muricatoday.com/china-petrodollar-gold-backed-yuan/

One Response to Kineski izazov SAD-u: Zlatni petrojuan

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.