Nestle nastavlja praksu dužu više od pola veka: nezdrava formula za bebe Globalnog Juga

Nestle nastavlja praksu dužu više od pola veka: nezdrava formula za bebe Globalnog Juga
Foto: The Curiosity Cabinet/ Canva.

Kompanija Nestle stavlja više šećera u formulu za bebe koja se prodaje u zemljama sa niskim životnim standardom, prenosi izveštaj jedne neprofitne grupe.

Kompanija je inače ozloglašena po marketinškoj praksi koja je rezultirala smrću više od 10 miliona beba u periodu od 1960. do 2015. godine, kada se formula za bebe nasilno promovisala kao zdravija za decu od majčinog mleka u regionima gde majke nemaju pristup čistoj vodi te su formulu mešale sa prljavom vodom. Nestle se brani time da “nije kompanija kriva ukoliko vlade nisu sposobne da obezbede pijaću vodu za stanovništvo”.

Prema novom izveštaju, Nestle proizvodi koji se distribuiraju na evropsko tržište uopšte ne sadrže dodati šećer, dok to nije slučaj sa proizvodima u siromašnijim zemljama. Najgore se kotiraju proizvodi na Filipinima, sa 7,4 grama šećera po porciji, dok su bez šećera proizvodi koji se prodaju u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

U nekim od zemalja Globalnog Juga, poput Nigerije, Pakistana i Vijetnama, na proizvodima nije napisan procenat dodatog šećera koji sadrže, i prirodan i dodati šećer klasifikuju se pod istim procentom.

Nestle se “brani” (ne)dostupnošću sastojaka za formulu na lokalnom nivou. Svetska zdravstvena organizacija propisuje da deci mlađoj od dve godine ne treba davati šećer, što je pravilo sa kojim se Nestle zvanično slaže, sudeći po onome što piše na njihovom sajtu.