Makedonska Levica predala Deklaraciju o priznavanju države Palestine

Makedonska Levica predala Deklaraciju o priznavanju države Palestine
Dimitar Apasiev, lider makedonske Levice ispred anti-NATO natpisa. Izvor: Zvanični sajt Levice.

Lider makedonske Levice, Dimitar Apasiev, objavio je na svom FB nalogu saopštenje da je poslanička grupa njegove partije predala Sobranju Republike Makedonije Deklaraciju o priznavanju nezavisnosti države Palestine. Prenosimo saopštenje u potpunosti1:

Poštovani drugovi,

Poslanička grupa Levica predala je danas Sobranju Republike Makedonije Deklaraciju o priznavanju nezavisnosti Države Palestine. Ovom Deklaracijom još jednom izražavamo podršku pravu palestinskog naroda na samoopredeljenje kao osnovnom ljudskom pravu zagarantovanom međunarodnim pravom i vodećim principom za sve narode koji se bore za slobodu i nezavisnost.

Palestinski narod je decenijama žrtva cionističkog režima koji sprovodi sistematski kolonijalizam i etničko čišćenje. Priznavanje nezavisnosti Palestine je važan korak ka ispravljanju istorijskih nepravdi koje su nanete ovim ljudima. Politika koju cionistički režim sprovodi protiv Palestinaca nije ništa manje od aparthejda.

Sistematska getoizacija i konfiskacija palestinske zemlje samo su neke od akcija koje produbljuju okupaciju. U ovom trenutku se takođe dešava genocid nad palestinskim narodom u Gazi. Nezamislivo nasilje, lišavanje osnovnih životnih uslova, bombardovanje domova, ubijanje civila uključujući i decu jasni su dokazi ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Međunarodna zajednica mora preuzeti mere da spreči ova varvarska dela i obezbedi pravdu za Palestince. Makedonija će se ovom deklaracijom pridružiti globalnom pokretu za priznavanje palestinske nezavisnosti. Pošto su kolege levičarske stranke posvećene antiimperijalizmu i borbi za pravdu širom sveta, važno je da ste takođe svesni nepokolebljivog stava Levice prema Palestini. Verujemo da, kako bi se stvorio istinski pravedan svet, globalna levica mora da se ujedini protiv kolonijalizma i ugnjetavanja u svim njegovim oblicima. Deleći naše napore, nadamo se da ćemo inspirisati slične akcije i ojačati kolektivni odgovor preko granica. Priznavanje Palestine nije samo stav protiv imperijalizma, već i znak solidarnosti sa svim narodima koji se bore za slobodu i samoopredeljenje. Zajedno možemo da pojačamo ovu poruku i izgradimo jači, ujedinjeni front u globalnoj borbi za pravdu.

FB / ApasievLevica / Screenshot

  1. https://www.facebook.com/ApasievLevica/posts/pfbid0VxDXtRAkwqmaTKc13miGpyeg3MKGHsWsM9W6hZXufKBBDqzEPpUiUi3qvqsq3Ro1l