Smoke ‘n’ Soul

Interviju

Smoke 'n' Soul

Smoke ‘n’ Soul

U razgovoru s pevačem beogradskog rege sastava „Smoke’n’ Soul” Milošem Ikovićem pričamo o istorijatu benda, izdanjima, živim nastupima i planovima.

Kada je bend nastao i s kojom idejom?

Početkom 2000. godine,Vladimir Krkljuš Krle (bubnjar) i ja smo došli na ideju da osnujemo bend. U to vreme smo preslušavali sve albume Boba Marleya, Petera Tosha, Black Uhuru, Israel Vibration i ubrzo shvatili da je reggae muzika koju želimo da sviramo. Zakazali smo prvu probu u leto 2001. godine u jednom muzičkom studiju u centru Beograda. Krle je pozvao Marka Albijanića Jarana da dođe s gitarom, ja Nebojšu Potkonjaka Piku (357) da svira trubu i falio nam je basista. Jaran je uzeo da svira pohabanu bas gitaru, koja je visila na zidu studija a ja sam uzeo njegovu gitaru i stao pred mikrofon. Krle je seo za bubanj, Pika na trubi i imali smo prvu postavu.Tada smo prvi put izveli naš prvenac „War inside of you”, nekoliko Marlijevih pesama i to je sve zvučalo poprilično loše, što nas je nateralo da se češće okupljamo i više radimo na svirci. Jaran je ubrzo napustio bend zbog obaveza prema svom bendu,mi smo doveli novog basistu i gitaristu i usledile su intenzivne probe.

Tada su usledile i prve svirke?

Naš prvi javni nastup je održan 2. februara 2002. godine u okviru reggae festivala održanog u klubu „Hollyday” pred velikim brojem posetilaca. Pored nas nastupali su i „FC Apatride UTD”, „One Love” i „Makao” i svi bendovi su ostavili dosta dobar utisak kod publike jer se do tada znalo samo za „Del Arno Bend”.

Jednoglasno smo se složili da ćemo nastupati pod imenom „Smoke’n’Soul” i tadašnju postavu su činila dva vokala, bubanj, ritam gitara, bas, solo gitara i truba. Vremenom su došli Vukašin Marković (Eyesburn, IRIE FM) da svira trombon, Rade Martinović klavijature i Andreja Bućan saksofon. Iste godine smo nastupali i na reggae stageu festivala EXIT.

Potom su usledila i neka priznanja, a ubrzo i album?

U organizaciji Doma omladine Beograda i Ministarstva kulture Srbije, 2003. godine stručni žiri je naš bend proglasio za najbolji demo bend Srbije u konkurenciji od preko trista prijavljenih. Tim povodom objavljena je kompilacija svih učesnika finalne večeri, pod nazivom „Rebel Demo”, na kojoj se našao i naš prvi singl „War inside of you”. Usledile su svirke širom regiona i rad na autorskim pesmama i prvom studijskom albumu. Prvi album koji nosi naziv „SMOKE’N’SOUL”, sa deset autorskih pesama, objavljen je u julu 2007. godine za izdavačku kuću Automatik Records (Mascom), ovlašćenog zastupnika za Warner Records. U svim pesmama koje se nalaze na albumu se oseti uticaj roots, dub i dancehall zvuka i sve smo snimali u analognom studiju.

Bogat istorijat živih svirki, zar ne?

Tokom dosadašnje muzičke karijere sarađivali smo s mnogim domaćim i stranim imenima sa reggae scene, nastupali ispred Juliana Marleya, Genlemana, Jah Masona i na mnogim domaćim i stranim festivalima poput EXIT-a, SOČARIVERSPLASH-a, ISTRA in REGGAE, REFRESH-a, TRENCHTOWN-a, REGGAESERBIAFEST-a, BABEL FEST-a itd.

Neka nova izdanja? Planovi?

U poslednjih nekoliko godina samostalno smo objavili singlove „I Want U 2 B Mine” i „Give Thanks and Praises” a pre nekoliko dana i našu novu pesmu „Love for Love” za koju smo snimili i video spot. Planiramo da objavimo još nekoliko novih pesama do kraja ove godine i sve one će se naći na našem novom albumu koji nosi radni naziv „Soulinfected”. Na njemu će se, pored roots-a, moći čuti i uticaj ostalih muzičkih pravaca na nas kao što su funk, soul, jazz, hip-hop.Tekstovi će, kao i do sada, biti na engleskom jeziku.

Danas pun sastav čini devet muzičara i svi se nadamo da ćemo objavom novog albuma dati barem mali doprinos kulturnom životu naše domovine, koji je u ozbiljnoj krizi već duže vreme. Želja nam je da u periodu koji je pred nama što više nastupamo pred publikom i snimimo još puno novih pesama i albuma.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.