Venecuela povećava učiteljske plate za 50%

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, objavio je da će svi učitelji na platnom spisku države od sledećeg meseca moći računati na povećanje plate od 50%.

Povećanja plata u školstvu su deo mera kojima se Vlada Venecuele suprotstavlja ekonomskom ratu koji protiv nje vode desničarski sektori društva.

Maduro je dodao da venecuelanski školski sistem mora štititi nastavnike u zamenu za njihov doprinos i služenje društvu.

U 2014. Venecuela je uložila 6,9 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u obrazovanje i tehnologiju. Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) rangirala je Venecuelu kao zemlju sa drugim najvećim upisom studenata u Latinskoj Americi .

Prosvetni radnici u penziji takođe mogu računati na povećanje penzija od 30%, a najavljeno je i povećanje minimalne zarade u svim sektorima na 7,324 bolivara (1,125 $) mesečno.

Ovim merama vlada Venecuele namerava da zaštiti prvenstveno radničku klasu od efekata rastuće inflacije.

Poslednjih dana, Maduro je pojačao napade na poslovnu elitu u zemlji, i ušao u otvoreni sukob sa najvećim proizvođačem hrane u zemlji – korporacijom “Empresas Polar”, koja ne pristaje na smanjenja cena hrane uprkos javnim pozivima na takav korak od strane socijalističke vlade, a predsednik je korporaciju nazvao “čudovištem koje želi da uništi privredu i iritira radne ljude”.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

One Response to Venecuela povećava učiteljske plate za 50%

  1. Pingback: Школа као пијаца | Био-блог

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.