UN: Jemen na ivici prehrambene katastrofe

Yemen,_administrative_divisions_-_de_-_colored.svgSvetski program prehane (SPP) je upozorio prošle srede da je Jemen na ivici prehrambene katastrofe usled saudijske agresije na ovu zemlju.

Direktorka ove organizacije, Ertarin Kazin, upozorila je da bez neposrednog i neograničenog pristupa prehrambenim namirnicama Jemenu preti glad koja će pogoditi milione osoba, a pre svega žene i decu.

Po procenama SPP-a sa glađu se suočava 13 miliona osoba, od kojih 6 miliona u ozbiljnom riziku i zahtevaju neposrednu pomoć. Ova cifra predstavlja petinu stanovništva Jemena.

Povrh toga, rat ima i poguban uticaj na trgovinu prehrambenim namirnicama, a pre svega na uvoz, zbog čega se javlja inflacija cena osnovnih proizvoda. Čak i osobe koje su ranije mogle da pokriju svoje potrebe, sada to više nisu u stanju.

Prema izveštajima UN, preko 1,2 miliona deca pate od umereno akutne neuhranjenosti, a preko 500,000 su u stanju teške neuhranjenosti. Mnoge porodice preživljavaju samo na hlebu, pirinču i čaju.

Osim nedostatka namirnica, kritičan je problem nedostatka vode. Cena vode se utrostručila zbog nedostatka goriva za uređaje za ispumpavanje.

Ovo stanje preovlađuje u provncijama pod saudijskom okupaciju. Saudijska intervencija u Jemenu je počela 26 marta sa blagoslovom SAD-a i bez dozvole Ujedinjenih nacija, a sa ciljem da se ponovo postavi na vlast bivši predsednik Abu Rabu Mansur Hadi, veran saveznik Rijada. Od početka agresije, ustanovljeno je da je makar 1950 osoba izgubilo život, 4271 povređeno. Od toga, deca čine 400 poginulih i 600 povređenih.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.diario-octubre.com/?p=6929

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.