Venecuela i Kina utvrdile plan zajedničkog razvoja u narednih 10 godina

China-y-VenezuelaVenecuela i Kina su uspostavile plan zajedničkog razvoja za period od 2015 do 2025 godine, saopštio je predsednik NIkolas Maduro, a prenosi agencija AVN. Plan dotiče proizvodne, energetske i kulturne sektore sa ciljem razvoja obe nacije kao i njihovih bilateralnih odnosa.

Kina je odobrila kredit u visini od 5 milijardi dolara za povećanje proizvodnog kapaciteta nafte u Venecueli. Povećanjem proizvodnje će se povećati i izvoz nafte u Kinu na 700 hiljada barela dnevno.

Takođe je postignut dogovor o uspostavljanju specijalnih ekonomskih zona u Venecueli u skladu sa planom „Otadžbina” za 2013-2019, koji promoviše socijalni i ekonomski razvoj.

U Venecueli će se otvoriti i Konfučijev institut sa ciljem stvaranja prostora za kulturnu i duhovnu razmenu sa Kinom.

U Barseloni, država Ansoategi, otvoriće se fabrika za izgradnju materijala za izgradnju stambenih zgrada kao potpora programu izgradnje pristupačnih stanova za najugroženije1 . Osim ove, izgradiće se i fabrika lakih i teških kamiona, fabrika napredne tehnologije kao i fabrika kaučuka. Takođe, izvršiće se proširenje zajedničkog, kinesko-venecuelanskog preduzeća Orinokia za proizvodnju bežičnih uređaja.

Zahvaljujući konvenciji Kina-Venecuela potpisanom tokom Blivarske revolucije, trgovinski odnosi između ove dve zemlje su prešle sa 20 ugovora između 1974. i 1998. na preko 400 od 1999. do danas, a zasnovani su na principima tehnološke razmene, međusobne podrške i solidarnosti.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Gran Mision Vivienda Venezuela 

Source: http://www.aporrea.org/internacionales/n276882.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.