Najavljen protest na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u utorak

U utorak, 17. novembra u 12h najavljen je protest studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. U saopštenjima organizacije Studentski front, koja je podržava protest i učestvuje u njegovoj organizaciji, navodi se da je razlog za protest nezadovoljstvo studenata usvojenom odlukom uprave fakulteta da studentima koji produžavaju osnovne i master studije uvede naplatu punog iznosa školarine – 65 000 do 96 000 dinara (u zavisnosti od smera).

Ističe se da je direktno prekršen Član 107, Stav 2. Statuta Filozofskog fakulteta po kome student ima pravo na blagovremeno i tačno informisanje o pitanjima koja se odnose na studije, budući da je odluka usvojena tri dana pre roka za produžetak studija.

Pored toga, navodi se da je grubo narušen i član 159 Statuta, kao i član 5 Pravilnika o merilima za utvrđivanje visine školarine i pružanja usluga, po kome se visina školarine utvrđuje na osnovu troškova aktivne nastave. Studenti smatraju da su ozbiljno oštećeni jer oni nemaju nikakvu „aktivnu nastavu“ odnosno, nemaju predavanja i vežbe, te im stoga nije jasno zašto bi morali bilo šta da plate.

Sa druge strane Studentski parlament fakulteta u svom saopštenju tvrdi da je već postigao dogovor sa dekanatom prema kome će „naknada za troškove ponovnog upisa za studente koji su izgubili status iznositi 1/8 od ukupne školarine studijskog programa koji pohađaju. Ovaj princip odnosi se i na sve studente koji su do današnjeg dana (petak 13.) obnovili satus studenata i uplatili novac” – stoji u saopštenju studentskog parlamenta.

Iz Studentskog  fronta ovo saopštenje komenarišu na sledeći način: „Cenimo napor i želju Studentskog parlamenta da učini sve što je u njihovoj moći, međutim, konačna odluka nije na njima. Po Statutu Filozofskog fakulteta, jedino Savet Fakulteta ima prava da određuje cenovnik i donosi propise i odredbe. Sam načelni sporazum, ne znači nužno i njegovu implementaciju, tako da još uvek ništa nije rešeno. Neophodno je da se donese zvanična uredba iza koje bi Filozofski fakultet kao institucija stao“ – stoji u zvaničnom odgovoru ove organizacije.

U razgovoru sa predstavnikom Studenskog fronta Markom Šovićem, saznali smo da ovo nije prvi pokušaj da se problem reši. „Mi smo više puta pregovarali sa upravom, pisali smo žalbe i molbe, pokrenuli on-line i pisanu peticiju. Uprava fakulteta nas je ili ignorisala ili se bahato ponela prema nama, ličnim uvredama, omalovažavanjem i vređanjem. Oni sistematski nastoje da kreiraju sliku o tome kako je reč o “večitim studentima” i sl. Ovakve insinuacije su potpuno neopravdane, jer među ugroženim studenima ima i onih koji su u roku završili osnovne studije i to sa odličnim prosekom, a sada se od njih očekuje da za produžetak master studija plate basnoslovne cifre.

Jednostavno, sve dok obrazovanje nije besplatno ne može se govoriti o večitim studentima, jer ne možete vi nekoga ko ima samohranog roditelja, nezaposlene roditelje ili više članova porodice koji su studenti da krivite što nisu na vreme diplomirali. Sistem tako funkcioniše, da ukoliko ne uplatite određenu taksu na vreme, jednostavno ne možete prijaviti i položiti ispit, bez obzira na to što ste vredno i na vreme učili. Takse nastavljaju da se nagomilavaju i vi zapadate u dužničko ropstvo.

Protest podržava i veliki broj studenata koji nisu direktno ugroženi, to jasno pokazuje da su svesni činjenice da je reč o najobičnijoj pljački, kao i toga da ukoliko sada tome ne pružimo otpor, možemo očekivati još veće i bahatije namete. Ovo je samo novi korak u sveopštoj komercijalizaciji obrazovanja, koje već sada nije svima dostupno a naročito ne socijalno ugroženim slojevima.“ – objašnjava Šović

Studenti iz Novog Sada, takođe, imaju i podršku studentskih organizacija iz drugih zemalja Evrope – „Imajući u vidu da je 17. novembar – dan kada se organizuje protest studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ujedno i Internacionalni dan studenata, koji se kao takav obeležava svuda u svetu – ponosni na činjenicu da ovaj datum obeležavamo borbeno, ujedno smo pokrenuli međunarodnu kampanju “Podrška studentskoj borbi na FF UNS” (“FF UNS students struggle support”)“ – stoji u objavi na fejsbuk stranici organizacije Studentski front, zajedno sa fotografijom solidarnosti koju su poslali studenti iz Austrije.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.