Studentski front zauzeo zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta

12899980_1045059248866601_1651858076_nAktivisti organizacije Studentski front zauzeli su salu Rektorata Beogradskog univerziteta, u kojoj će u subotu, 2. aprila, u 10 sati održati konferenciju za štampu na koju pozivaju sve medije.

U saopštenju studenata se, između ostalog, nalazi i sledeće:

„Zauzimanje Rektorata predstavlja protestni čin upozorenja kojim se zahteva odustajanje od najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, a kojima se ukidaju budžetska mesta i uvodi sistem „sufinansiranja“ po linearnom modelu obračunavanja školarina. Najavljena reforma predstavlja do sada najoštriju diskriminaciju studenata iz redova radničkih, seoskih porodica i drugih materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dela omladine u Srbiji. Cilj ovog zakona jeste dodatan korak ka potpunoj komercijalizaciji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih.

Zauzimanje Rektorata predstavlja još jedan čin u svrhu odbrane autonomije Beogradskog univerziteta, koja je više puta povređena od strane Ministarstva i uprava pojedinih fakulteta u proteklom periodu. Podsećamo na slučaj hapšenja studenata na Fakultetu političkih nauka koji su na miran način protestovali protiv prisustva Majkla Devenporta, šefa delegacije Evropske unije, na tom fakultetu. Nasilnim oduzimanjem prava na slobodu govora, kao i samim prisustvom policije u zgradi fakulteta najgrublje je prekršena autonomija naučne institucije.

S tim u vezi zahtevamo ostavku dekana Fakulteta političkih nauka profesora Dragana Simića.

Studentski front će nastaviti da se bori svim civilizovanim sredstvima protiv narušavanja kvaliteta obrazovanja i autonomije naučno-obrazovnih institucija koja se provodi indoktrinacijom studenata i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju zvaničnika Evropske unije i NATO pakta.

Blokadom Rektorata obeležavamo i 4. april (Dan studenata) u borbenom duhu kakav jedino i priliči ovom datumu. Podsećamo da se 4. april obeležava u čast Žarka Marinovića, studenta Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je 4. aprila 1936. tokom protesta za očuvanje autonomije fakulteta ubijen od strane profašistički orijentisanog aktiviste ORNAS-a. Dok sa jedne strane hapsi studente u protestu, aktuelni režim, kao i oni prethodni, nastavlja da podstiče fašizaciju fakulteta, blagonaklonim gledanjem na otvoreno fašističke organizacije koje se promovišu na Univerzitetu. Podsećamo da postoji niz nerazrešenih slučajeva nasilja nad studentima u protestu od strane neonacističkih organizacija koji se redovno dešavaju od 2011. godine do danas.

Studentski front poziva sve progresivne studente i studentske organizacije, a zatim i sve ugrožene elemente u društvu, pre svega sve radnike, nezaposlene i penzionere da nastupe u jedinstvenom frontu protiv daljih antinarodnih zakona.

„Sufinansiranje“ neće proći!

Jedinstveno protiv okupacije, protiv fašizma i imperijalizma!

Slava Žarku Marinoviću!“

Studentski front povodom Dana studenata takođe najavljuje tribinu u Novom Sadu posvećenu studentskoj borbi u Srbiji. Tribina pod naslovom „Dan studenata – položaj studenata u visokom školstvu“ održaće se u ponedeljak, 4. aprila, sa početkom u 16.30 časova u sali br. 114 na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.