SAD produžava sankcije protiv Venecuele

obamasenado-800x445Komitet za međunarodne odnose senata SAD-je je proteklog četvrtka jednoglasno odobrio nacrt zakona koji produžuje sankcije državnim službenicima Venecuele do 2019. godine.

Projekat zakona su pokrenuli republikanski senator marko Rubio i demokrata Robert Menendes koji od 2015. odlažu imenovanje Roberte Džekson za ambasadorku SAD-u u Meksiku, sa ciljem da Bela Kuća da „prioritet” temi Venecuele.

Za Rubia, produženje sankcija je opravdano usled „situacije u Venecueli” i veruje da će izvršna vlast SAD-a potpisati ovaj predlog. Menendez tvrdi da je tokom 15 godina posmatrao kako „predsednik Maduro i bivši predsednik Čavez sistematski razmontiraju demokratiju u Venecueli”.

Predsednik SAD-a, Barak Obama, produžio je sankcije Venecueli za godinu dana 9. marta 2015. zbog navodnog kršenja ljudskih prava i objavio „vanredno stanje” zbog „vanrednog rizika” koje stanje u ovoj zemlji predstavlja za sigurnost SAD-a.

Vlada SAD-a sankcioniše Venecuelu zbog kršenja ljudskih prava iako ga ni oni sami ne poštuju. SAD se 2015. godine našao na listi 47 zemalja zbog slabih rezultata u ovoj oblasti. Ovu listu objavljuje Savet za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Od 12. marta do 14. aprila, održan je niz protesta u Venecueli u cilju odbacivanja američke politike mešanja.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=44196

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.